IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата частна строителна компания в Китай може да спре да изплаща дълговете си

Country Garden не е спирала плащания до момента, но е пропускала лихвени плащания по някои доларови облигации от миналия месец насам

19:00 | 10.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Country Garden предупреди във вторник, че може да ѝ бъде невъзможно да изпълни задълженията си по чуждестранния си дълг, в което ще се присъедини към нарастващия брой китайски строителни компании, които спряха плащания. Съобщението може също така да е прелюдия към едно от най-големите преструктурирания на дълг в страната, пише Ройтерс.

Компании, съставляващи 40% от продажбите на жилища в Китай, предимно частни строителни компании, са спрели плащания по дълговите си задължения, откакто ликвидната криза връхлетя сектора през 2021 г., оставяйки много домове недовършени.

Country Garden, която е най-голямата частна строителна компания в Китай, не е спирала плащания до момента, но е пропускала лихвени плащания по някои доларови облигации от миналия месец насам и се доближава до края на 30-дневни гратисни периоди за плащания следващата седмица.

В уведомление до Хонконгската фондова борса във вторник Country Garden съобщи, че продажбите ѝ и финансирането се натъкват на „значителни предизвикателства“, а наличните ѝ средства са продължили да намаляват.

Компанията съобщи, че „няма да може да изпълни всичките си задължения за изплащане на чуждестранен дълг, когато той е дължим или в рамките на съответните гратисни периоди“ и допълни, че пропускането на плащания може да накара кредиторите да поискат ускоряването им или да започнат правоприлагащи действия.

Предупреждението на Country Garden показва как безпрецедентната ликвидна криза в китайския имотен сектор, съставляващ около една четвърт от икономиката, и по-слабите продажби продължават да смрачават перспективите за строителните компании.

Пекин прие поредица от мерки през последните месеци, включително намаляване на изискванията за първоначална вноска и понижаване на лихвите по съществуващите ипотечни кредити, за да помогне за възобновяването на доверието на купувачите на жилища, но растящите дългови проблеми на строителните компании вероятно няма да помогнат за постигането на тази цел.

Country Garden, която има облигации за 10,96 млрд. долара и чуждестранни заеми за 42,7 млрд. юана (5,86 млрд. долара), съобщи, че е изправена пред „значителна“ несигурност относно освобождаването от активи, а кешовите ѝ позиции са останали под натиск.

Строителната компания съобщи, че е избрала Houlihan Lokey, China International Capital Corporation (CICC) и правната кантора Sidley Austin за консултанти, за да проучат капиталовата ѝ структура и ликвидна позиция и да формулират цялостно решение.

Компанията допълни, че ще работи с консултанти за разработването на по-прагматично и оптимално решение за всички заинтересовани страни и призова кредиторите си за търпение.

Анализаторът от Morningstar Джеф Джан коментира, че назначаването на консултанти показва, че „дали компанията ще спре плащанията по дълга си зависи от изхода на процеса по преструктуриране на чуждестранния дълг и следващите две седмици ще бъдат изключително важни“.

„Не очакваме ликвидността на Country Garden да се подобри съществено, тъй като купувачите на жилища и финансовите институции може да останат встрани от пазара“, допълва Джан.

Задава се голямо изпитание

Поредният спад на имотния сектор в Китай започна през 2021 г., след като правителството се зае да ограничава захранвания с дълг бум на строителството. Той се задълбочи с отслабването на икономическия растеж и пресъхналото доверие в жилищния и капиталовия пазар, а това ограничи още повече ликвидните средства на строителните компании.

Country Garden трябваше да плати в понеделник 66,8 млн. долара под формата на лихви по доларови облигации с падеж през 2024 и 2026 г., въпреки че плащанията имат 30-дневен гратисен период. Строителната компания не разкрива дали е направила тези плащания.

Тя не е направила плащане по главницата на стойност 470 млн. хонконгски долара (60,04 млн. долара) по някои дългове, уточни компанията в уведомлението си във вторник, без да посочва подробности.

Country Garden е изправена пред голямо изпитание следващата седмица, когато може да изпадне в дефолт по целия си чуждестранен дълг, ако не успее да плати 15 млн. долара по лихвени плащания от септември до 17 октомври, когато е краят на 30-дневния гратисен период.

Компанията обаче получи одобрение от притежателите на местни облигации за удължаване на девет пакета от облигации с неизплатена главница от 14,7 млрд. юана (2,02 млрд. долара), става ясно от уведомлението.

Удължаването ни осигури „време и пространство да се съсредоточим върху възстановяването на бизнес операциите“, се казва още в съобщението.

Искания за ликвидация

Книжата на Country Garden продължиха да поевтиняват във вторник, като отписаха над 10% от стойността си. Те са поевтинели с близо 70% от началото на годината.

„Предишният модел на компанията не беше устойчив, сега те се опитват да разрешат проблема, да намалят дълговото си бреме и да направят размера на бизнеса си по-уместен“, коментира Сандра Чоу, един от ръководителите на отдела за азиатско-тихоокеански анализи в компанията CreditSight.

„Пазарът като цяло е по-малък и е логично да се приспособят към него“, отбелязва още тя и допълва, че преструктурирането ще има за цел да удължи падежа за изплащането на дълговете, да намали лихвите по облигациите и да ускори продажбите на активи.

Country Garden съобщи, че ще положи всички усилия да гарантира завършването на имотите, което е най-важната корпоративна отговорност на компанията и ключовият стълб в предпазването на имотния пазар.

Много строителни компании, които спряха да обслужват дълга си, включително China Evergrande Group, са залети с искания за ликвидация. До момента само няколко са получили нареждане за разформироване от чуждестранни съдилища.

По-малката строителна компания Kaisa Group съобщи, че кредиторите ще получат под 5% от парите си обратно, ако тя бъде принудително ликвидирана. Становището ѝ беше потвърдено от адвокат на един от кредиторите, Broad Peak Investment, който заведе иск за разформироване срещу строителната компания, пред съд в Хонконг във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Ventsi
преди 6 месеца
В цял свят цените на имотите падат, само в България не спират да растат. Ако народа спре само за 2-3 месеца да купува апартаменти ново строителство в "луксозни комплекси" в Манастирски Ливади, Хладилника и тем подобни, пазарът и тук ще започне рязко да се нормализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още