IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделки за дълга на Sunac и Country Garden дават глътка въздух на имотния сектор в Китай

Sunac поиска защита от фалит по Глава 15 в САЩ като процедурна стъпка в процеса по преструктуриране на чуждестранния си дълг

12:36 | 19.09.23 г.
Жилищни сгради на етап строеж в проекта Future City Hi Park на Sunac China Holdings в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Жилищни сгради на етап строеж в проекта Future City Hi Park на Sunac China Holdings в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските строителни компании Sunac и Country Garden донесоха известно успокоение на затъналия в криза имотен сектор, като постигнаха сделки с кредиторите си, но перспективите остават помрачени от несигурността за възстановяването на продажбите на жилища, предава Ройтерс.

Книжата на Sunac China Holdings поскъпнаха с 14% в началото на търговията във вторник, след като кредиторите одобриха плана ѝ за преструктуриране на чуждестранния дълг на стойност 9 млрд. долара, първата зелена светлина за подобно преструктуриране на дълг от голяма китайска строителна компания.

Но цената на акциите на компанията заличи ръста си по-късно през деня и спадна с над 7% в следобедната търговия след съобщения, позоваващи се на съдебни документи, които показаха, че Sunac е поискала защита от фалит в САЩ по Глава 15 от американското законодателство.

Съгласно американския Кодекс за несъстоятелност ходът предпазва неамерикански компании, които преминават през преструктуриране, от кредитори, които се надяват да ги съдят или да поемат активи в САЩ. Крачката е смятана за процедурна в процеса по преструктуриране на големия чуждестранен дълг.

China Evergrande Group, която се стреми към преструктуриране на дълг за общо 31,7 млрд. долара в едно от най-големите подобни упражнения в света, също поиска защита по глава 15 миналия месец.

Сектор в плен на затруднения

Отделно изпитващата недостиг на ликвидни средства Country Garden получи одобрение от кредитори да удължи изплащането на друга местна облигация, последната от осем облигации, по които компанията поиска удължаване на сроковете, съобщават двама запознати с въпроса източници.

Това се случва, след като Пекин засили усилията за съживяване на имотния сектор, който съставлява приблизително една четвърт от втората по големина икономика в света, с поредица от мерки за подкрепа, обявени през последните няколко седмици.

Sunac съобщи късно в понеделник, че кредитори, притежаващи 98,3% от общата стойност на облигациите, които са присъствали на гласуването, са одобрили предложения план за преструктуриране, договорен с някои кредитори през март.

Строителната компания ще търси одобрение на плана от съд в Хонконг на насрочено за 15 октомври заседание.

Като част от условията за преструктуриране част от дълга ще бъде разменен в конвертируеми облигации, обезпечени с листнати в Хонконг акции, наред с нови облигации с падежи между две и девет години.

Перспективи пред имотния сектор

Макар че Sunac е една от няколко строителни компании в Китай, които стряха плащанията по чуждестранния си дълг след безпрецедентната ликвидна криза, обхванала имотния сектор през 2021 г., Country Garden не е пропускала плащания по чуждестранния си дълг до момента.

Новите споразумения за дълга с кредитори ще дадат известен отдих на китайските строителни компании и ще им помогнат да избегнат спиране на плащанията или хаотичен процес по ликвидация, но успехът на споразуменията ще зависи от възстановяването на имотния сектор.

Някои чуждестранни притежатели на облигации казват, че нямат много варианти освен да се съгласят с предложения за преструктуриране на дълга, тъй като възвръщаемостта им вероятно ще бъде много ниска, ако изберат да ликвидират лишена от ликвидни средства строителна компания.

Макар че Пекин прилага мерки в подкрепа на сектора, цените на жилищата продължават да намаляват. Нови данни показаха, че цените на новите жилища са спаднали с най-бързия си темп от 10 месеца през август, а спадовете на инвестициите в имоти и на продажбите са се задълбочили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още