IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на китайските строителни гиганти са на двата края в имотната криза

По-силните резултати на Vanke подчертават разделението между компаниите с държавна подкрепа и частните играчи

10:24 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Двете най-големи строителни компании в Китай отбелязаха противоположни резултати за първото полугодие, докато имотната криза в страната се задълбочава, съобщава Bloomberg.

Във вторник Country Garden Holdings – най-голямата строителна компания по продажби, отбеляза рекордно понижение на печалбата от 96%, позовавайки се на „дълбокия спад“ на имотния пазар. На другия край е най-големият конкурент China Vanke, който съобщи за 11% ръст на нетната печалба. В резултат акциите на компанията поскъпнаха в сряда.

По-силните резултати на Vanke подчертават разделението между компаниите с държавна подкрепа и частните играчи, докато те се опитват да навигират през продължителната липса на парични средства в сектора. Двете компании се различават и по перспективите си за индустрия, като председателят на Vanke Ю Лян смята, че най-лошото е свършило, докато Country Garden предупреди за още предстоящи проблеми.

„Пазарът у дома още не е достигнал дъното си, а консолидацията на сектора не е свършила“, каза главният финансов директор на Country Garden У Бидзюн. „Продажбите на имоти в цялата страна не са стабилизирали“, допълва той.

Кризата, която започна със затягане на задлъжнялостта, което пресуши ликвидността, се влоши тази година с ограниченията заради Covid и отслабващата икономика на страната. Спадът разтърси доверието сред купувачите на жилища, предизвиквайки отказ да се плащат ипотеки, докато строителните компании се борят да завършат вече продадени проекти. Сега трудностите се разпространяват и във финансовата система, като най-големите банки в Китай тази седмица отчетоха увеличение на лошите заеми в имотния сектор.

„Мащабните реформи имаха за цел постепенно да свият жилищния балон, но те доведоха и до непредвидени последици, които предизвикаха разрушително намаляване на задлъжнялостта сред предприемачите и срив на продажбите, заплашвайки макроикономическата стабилност“, написаха анализатори на Morgan Stanley в доклад.

Във вторник Country Garden съобщи за спад на нетната печалба до 612 млн. юана (88 млн. долара) за шестте месеца до края на юни. Спадът е най-острият от листването на акциите на компанията на борсата в Хонконг през 2007 г., а главният финансов директор каза в изявление към резултатите, че печалбата ще остане под натиск в близко бъдеще.

За разлика от най-големите си конкуренти базираната във Фошан компания е фокусирана върху долния край на пазара, което я прави по-уязвима към отслабващо търсене от купувачи на жилища. Много от клиентите ѝ са мигранти, за които е трудно да намерят по-добри жилища, тъй като доходите им намаляват, а сигурността на работното място се влошава.

В същото време обаче Vanke обяви, че нетната ѝ печалба се е увеличила до 12,2 млрд. юана през първото полугодие. Базираната в Шънджън компания е успяла да завърши повече проекти, приключвайки 37% от годишната си цел, поставена в началото на 2022 г.

„Ипотечният бойкот през юли наистина засегна доверието сред купувачите“, каза председателят на Vanke Ю на брифинг в сряда. „Но пазарът се сви значително по-рано и ще се възстанови“, допълни той.

Според кредитните анализатори на Bloomberg Intelligence резултатът е „силен“, предполагайки, че Vanke може да се представи по-добре от конкурентите си. Ликвидността на компанията може би е по-добра от тази на повечето частни конкуренти благодарение на привличането на средства в страната и зеленото финансиране, посочват те.

Тъй като местна държавна компания държи най-големия дял във Vanke, строителното дружество може да се възползва от евтино местно финансиране. Компанията е издала местни облигации за 17 млрд. юана тази година, сочат събрани от Bloomberg данни, което я прави вторият по големина емитент на местни облигации сред китайските строителни компании. По-рано този месец тя предложи да продаде нови облигации за още 8 млрд. юана.

Акциите на Country Garden поевтиняха днес със 7,2% в Хонконг, с което спадът им за годината възлиза на 66%. Цената на книжата на Vanke пък скочи с 6,4%, а за 2022 г. бележи понижение от 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още