IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строителни компании имат дълг за 292 млрд. долара с падеж през 2023 г.

Имотният сектор в страната, който формира близо една четвърт от икономиката на Китай, страда повече от една година от дългова криза

11:25 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Затъналият в дългове имотен сектор в Китай има местни и чуждестранни дългове за най-малко 292 млрд. долара, които ще достигнат падеж до края на 2023 г., а това създава опасност от нарастващ платежен натиск след рекордната вълна от спрени плащания тази година, пише Bloomberg.

Все още има и облигации за 53,7 млрд. долара с падеж до края на 2022 г., последвани от падежи на обща стойност 72,3 млрд. долара през първото тримесечие на следващата година. Данните включват местни и чуждестранни облигации и заеми, както и местни тръстови кредити, показват събрани от Bloomberg данни, както и информация на компанията за анализи Use Trust.

„Ако направим паралели с 2022 г., голяма част от натиска започна заради сезонността на плащанията към първото тримесечие“, коментира Хенри Лох, ръководител на фиксираните доходи за Азия в компанията abrdn Plc. „Затова несъмнено платежният натиск през първото тримесечие на 2023 г. ще прибави още напрежение към вече предизвикателната среда“, допълва той.

Падежите по дълга на китайските строителни компании в краткосрочен план достигат връхна точка идното тримесечие. Графика: Bloomberg LP Падежите по дълга на китайските строителни компании в краткосрочен план достигат връхна точка идното тримесечие. Графика: Bloomberg LP

Но има и някои признаци на успокоение. За цялата 2023 г. падежите до момента възлизат на общо 238 млрд. долара, което е спад с около 25% спрямо сумата за цялата 2022 г. и най-ниското ниво спрямо връхната точка от 381 млрд. долара през 2021 г. Но влошаващите се парични потоци означават, че „имотните компании ще бъдат подложени на по-голям платежен натиск в сравнение с тази година, казва Ли Кай, партньор основател на Beijing Shengao Fund Management.

Имотният сектор в страната, за който се смята, че съставлява близо една четвърт от икономиката на Китай, страда повече от една година от дългова криза, която започна с регулаторни ограничения за ръста на задълженията. Пазарът на чуждестранни облигации с висока доходност в Китай, който е доминиран от строителни компании, изпадна в безпрецедентно потиснато положение с увеличаването на спрените плащания и спада на продажбите на нови жилища.

Тези ценни книжа изгубиха 42% от стойността си тази година, сочи индекс на Bloomberg, включително 11% за октомври в един от най-големите месечни спадове на пазара в историята му.

Пониженията в последно време отчасти се дължат на разочарованието от ключова програма за подкрепа на ликвидността на избрани строителни компании. CIFI Holdings Group спря лихвените плащания миналия месец по конвертируеми облигации, скоро след като продаде гарантирана от държавата местна емисия облигации. Друг подобен емитент, Longfor Group Holdings, отбеляза най-големия спад на акции и на доларовите си облигации в понеделник, след като обяви оттеглянето на президентката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още