IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затънали в дългове китайски строителни компании набраха 2 млрд. долара за ден

Средствата ще бъдат използвани за плащания по облигации с наближаващ падеж

11:20 | 18.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на средства от китайските имотни компании се засилва в момент, когато индустрията се стреми да смекчи ограничената си ликвидност, предава Bloomberg.

Само през последните 24 часа компании в страната обявиха планове да наберат 2,4 млрд. долара, с което общата сума през миналата седмица достига най-малко 4,2 млрд. долара, сочат изчисления на Bloomberg. Сред новообявените инициативи за набиране на пари са продажбата от China Evergrande Group на дял в HengTen Networks Group и втората продажба на акции от Country Garden Services Holdings за шест месеца, както и продажбата на чуждестранни облигации от две държавни строителни компании.

Имотните компании засилват усилията за набиране на средства, тъй като се стремят да изплатят дълг в момент, когато строгите правила за поемането на дългове, завишените лихви по кредитите и забавянето на продажбите на жилища ограничават традиционните източници на финансиране. Китайските държавни ръководители дадоха ясно да се разбере, че очакват от строителните компании да изпълняват задълженията си, въпреки че властите запазват ограниченията за сектора.

„Много строителни компании правят всичко възможно да избегнат спиране на плащанията“, казва Абишек Рават, портфолио мениджър в Hong Kong Asset Management, който стана по-оптимистичен за сектора миналия месец. „Това е добър знак, тъй като показва, че ги е грижа за репутацията им. Това показва желанието им да плащат“, допълва той. Китай Китай

Поредицата от сделки се случва в момент, когато предприемачите са изправени пред падежи по доларови и местни облигации в началото на 2022 г. Строителните компании имат плащания по доларови облигации на обща стойност 13,4 млрд. долара и еквивалентни ценни книжа в юани на обща стойност 12,6 млрд. долара, които са дължими през първото тримесечие, сочат данни на Bloomberg. Средните разходи за рефинансиране на подобен дълг по доларови облигации остават непосилни с доходност от около 20%.

Китайските власти, които отдавна отдават приоритет на финансовата стабилност, уведомиха имотните компании на среща на 26 октомври, че трябва да изпълнят дълговите си задължения. Оттогава нито една строителна компания не е спряла плащания по доларов дълг, след като най-малко четири не можаха да изплатят дължими суми по чуждестранни облигации по-рано същия месец.

Въпреки паниката сред притежателите на облигации властите не са склонни да предоставят финансова помощ. Причината е в решителността на Пекин да намали неморалните пазарни ходове и да накаже кредиторите, които в миналото са игнорирали рисковете или са приемали, че компаниите с големи задължения винаги ще получат спасителна помощ.

„Централното правителство явно не иска да участва в спасяването на строителни компании“, коментира Стивън Люн, изпълнителен директор на UOB Kay Hian (Hong Kong).

Какви сделки бяха обявени вчера и днес?

Evergrande съобщи в четвъртък, че се е договорила да продаде целия си дял от 18% в компанията за интернет услуги HengTen на цена от 273 млн. долара, поредната продажба на актив от затъналия в дългове имотен гигант. Продажбата съставлява отстъпка от около 24% спрямо цената на акциите на HengTen в края на търговията в сряда. Evergrande заяви, че очаква да претърпи загуба от около 1,1 млрд. долара от продажбата.

Country Garden Services иска да набере 8 млрд. хонконгски долара чрез продажбата на нови акции на цена от по 53,35 хонконгски долара, което е отстъпка с 9,5% спрямо цената в края на търговията в сряда, според условията на сделката, видени от Bloomberg News. Средствата ще бъдат използвани за бъдещи придобивания, развиването на нов бизнес и общи корпоративни цели, сочат условията.

Agile Group Holdings ще набере 311 млн. долара чрез продажбата на облигации, които могат да се превръщат в акции, в A-Living Smart City Services Co.

Poly Developments и Holdings Group продадоха петгодишни облигации за 2 млрд. юана (314 млн. долара), става ясно от съобщение на сайта Chinamoney.com.cn.

Merchants Shekou Industrial Zone Holdings продаде 270-дневни облигации на стойност 3 млрд. юана, съобщи China Foreign Exchange Trade System в комюнике в сряда.

Миналата седмица Sunac China Holdings набра около 953 млн. долара чрез продажбата на нови акции и дял в подразделението си за управление на имоти. Сун Хунбин, контролиращ акционер в Sunac и председател на борда на директорите, също предостави 450 млн. долара собствени средства под формата на безлихвен заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още