IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в имотния сектор в Китай продължава да се задълбочава

Продажбите на жилищни имоти са се свили с 24% на годишна база

11:19 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сривът в имотния сектор в Китай се е задълбочил през октомври, след като спадовете в цените, продажбите и имотните инвестиции са продължили, засилвайки натиска върху властите да стабилизират пазара, съобщава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града са намалели с 0,25% миналия месец спрямо септември, когато спаднаха за пръв път от шест години, показаха данни на Националното статистическо бюро в понеделник. Продажбите на жилищни имоти са се свили с 24% на годишна база – най-големият спад от миналата година насам, удряйки строителните компании през един обичайно активен сезон, сочат изчисления на Bloomberg на база официалните данни.

Данните може да засилят спекулациите, че регулаторите ще обмислят облекчаване на мерките върху задлъжнялостта в имотната индустрия, тъй като рисковете в сектора заплашват икономическото възстановяване на Китай. Кризата с ликвидността на имотния гигант China Evergrande Group се разпространява сред конкурентите, които изпитват трудности с рефинансирането на дълговете си, особено на външните облигационни пазари.

„Забавянето в имотния сектор е ключов риск за макро перспективите през следващите няколко тримесечия“, казва Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Спадът в цените може да разубеди от сделки купувачите на жилища, загрижени за стойността на активите си, което ще направи по-трудно компаниите да продават имоти и да генерират така нужните им средства. Понижението в цените миналия месец, което изключва субсидираните от държавата жилища, се е задълбочило от 0,08% през септември. Цените на жилищата на вторичния пазар са намалели с 0,32% - най-големият им спад от февруари 2015 г.

Имотните компании се въздържат от разходи, което е довело до свиване от 5,4% на годишна база в имотните инвестиции, показват изчисления на Bloomberg. Новозапочнатите проекти от строителите – водещ показател за инвестициите, са се сринали с 33% спрямо година по-рано, а покупките на земя – с 24% спрямо септември.

Банковият регулатор на Китай запазва мерките си срещу задлъжнялостта за момента, казвайки късно в петък, че правителството ще продължи да ограничава „финансирането на недвижими имоти“ и да предотвратява балони в сектора. Това ще запази стабилни цените на земята и жилищата, заяви Регулаторната комисия по банкиране и застраховане на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още