IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

China Evergrande потърси защита от кредитори в САЩ

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света е символ на кризата с недвижимите имоти в Китай

07:07 | 18.08.23 г. 7
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

China Evergrande - най-задлъжнелият строителен предприемач в света и символ на кризата с недвижимите имоти в Китай, в четвъртък подаде молба за защита от кредиторите в съд по несъстоятелност в САЩ, предаде Ройтерс.

Компанията поиска защита по глава 15 от Кодекса за несъстоятелност на САЩ, която предпазва неамерикански компании в процес на преструктуриране от кредитори и има за цел да защити активите на длъжниците и да улесни спасяването на предприятия с финансови проблеми.

Подаването на документите е процедурно, но компанията трябва да го направи като част от процеса по преструктуриране съгласно американското законодателство, обясняват пред Ройтерс двама анонимни източници, запознати с въпроса. Преструктурирането на офшорния дълг на предприемача е на обща стойност от 31,7 млрд. долара, които включват облигации, обезпечения и задължения за обратно изкупуване.

Свързаното дружество Tianji Holdings също е потърсило защита по глава 15 в четвъртък в съда по несъстоятелност в Манхатън.

Адвокат на Evergrande не е отговори веднага на запитванията на Ройтерс за коментар.

Заявлението на Evergrande идва на фона на растящите опасения, че проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да се разпространят и в други части на икономиката на страната, тъй като икономическият растеж на страната се забавя.

Откакто в средата на 2021 г. се разрази дълговата криза в сектора, в неплатежоспособност са изпаднали компании, на които се падат 40% от продажбите на жилища в Китай.

Състоянието на Country Garden, най-големият частен строителен предприемач в Китай, също тревожи инвеститорите, след като компанията пропусна някои лихвени плащания този месец. Ситуацията се влоши през последните дни, след като свързани с финансовия конгломерат Zhongzhi Enterprise Group фирми пропуснаха плащания по някои инвестиционни продукти.

Наскоро Evergrande имаше задължения в размер на 330 млрд. долара. Неизпълнението на задълженията в края на 2021 г. предизвика поредица от просрочия на плащанията при други строители, в резултат на което хиляди жилища в цял Китай останаха недовършени.

Жилищен комплекс на China Evergrande в Пекин. Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg Жилищен комплекс на China Evergrande в Пекин. Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

В подадената в съда по несъстоятелност в Манхатън молба Evergrande заявява, че иска признаване на преговорите за преструктуриране, които се водят в Хонконг, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.

От китайската компания заявиха, че кредиторите ще могат да гласуват този месец за преструктурирането, като е възможно то да бъде одобрено от съдилищата в Хонконг и Британските Вирджински острови през първата седмица на септември.

Компанията предложи да се насрочи изслушване за признаване на защитата по глава 15 за 20 септември.

Миналия месец Evergrande отчете обща загуба от 81 млрд. долара за 2021 и 2022 г., което предизвика опасения сред инвеститорите за жизнеспособността на плана за преструктуриране на дълга, предложен от нея през март.

В понеделник нейното подразделение за електрически превозни средства China Evergrande New Energy Vehicle Group обяви собствено предложение за преструктуриране.

Този план предвижда замяна на дълг срещу капитал на стойност 2,7 млрд. долара и продажба на акции на стойност близо 500 млн. долара, с което базираният в Дубай автомобилен производител ще има дял от 27,5%.

Общата загуба на Evergrande NEV за 2021 г. и 2022 г. възлиза на близо 10 млрд. долара.

Съдбата на Evergrande ще има широки последици за финансовата система на Китай на стойност 60 трлн. долара и може да предизвика сътресения в банките, тръстовете и милиони собственици на жилища. Самият размер на задълженията на китайската компания от над 300 млрд. долара означава, че процесът със сигурност ще бъде дълъг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 8 месеца
Сега, последно добре ли е САЩ да печатат долари и долара да е слаб или е добре да вдигат лихвите и долара да е силен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Gna
преди 8 месеца
Една след друга компаниите падат. Оня ден Yellow в Щатите с 30 000 служители, сега и Evergrande. Да видиме кой ще е следващ или коя държава може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Ми аиде бишкаи фадромите по адрес.Каймановите острови са задморска територия на Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: данчонефелнатарубля ... ще го бишкаме , фадромите зарежда с нафффта на ЛУК и идат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: мрънмрън ... ами те и приходи са имали почти колкото Турция преди ковид ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
мрънмрън
преди 8 месеца
Тия имат повече дълг от Турция. Явно здраво ги държат над водата от партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
danchomentata
преди 8 месеца
Некви "левскарчета искат демонтаж"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още