IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на китайската строителна компания Evergrande е загубил 93% от богатството си

Хуей Ка Йен, който преди време беше на второ място по богатство в Азия, изпада и във все по-голяма политическа изолация

14:03 | 19.01.23 г.
Президентът на Evergrande Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Evergrande Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg LP

Хуей Ка Йен преди време беше един от най-богатите хора и най-влиятелни титани в Китай, свързвайки световете на бизнеса и политиката на високо равнище, пише Bloomberg.

Днес богатството на президента на China Evergrande Group значително намаля. То е достигнало около 3 млрд. долара спрямо 42 млрд. долара, които преди време му осигуриха второ място сред най-богатите хора в Азия, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Освен това Хуей изпада във все по-голяма политическа изолация, като последният сигнал за това дойде от Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК), елитна група, обединяваща представители на правителството и най-големите имена в бизнеса.

Хуей е член на политическия консултативен орган от 2008 г. и от елитния му 300-членен постоянен комитет от 2013 г., но беше уведомен да не присъства на събранието миналата година, когато имотната му империя стана най-голямата жертва на кредитната криза в страната. Сега той дори не е включен в новия списък с членовете на КНПКК за следващите пет години, който беше публикуван в сряда.

Макар че изключването му е учудващо предвид позицията му в миналото, Хуей не е единственият. Хуей Уин Мау от Shimao Group Holdings, съоснователят на Guangzhou R&F Properties Джан Ли и Хой Кин Хун от Powerlong Real Estate Holdings са сред имотните магнати, които вече не са част от КНПКК.

Ходът отразява променящото се отношение на Китай към имотните предприемачи, много от които изпаднаха в немилост на фона на имотната криза в страната в последните години, която застрашава по-широката икономика. Членовете на новия КНПКК ще се отправят към Пекин през март за 14-ия Национален комитет на групата, за да обсъдят всичко – от политически и социални въпроси до нови закони и растежа на страната.

„КНПКК е нещо като почетно признание, което Китай дава на доверени бизнесмени, допринасящи за страната“, коментира Уили Лам, преподавател в Китайския университет в Хонконг, който е автор на няколко книги за китайската политика. „Не е никак изненадващо, че имотни магнати като Хуей, които създадоха проблеми в имотния сектор със своята свръхзадлъжнялост, не са включени в списъка“, допълва той.

Въпреки това Хуей, който е член на Комунистическата партия от над три десетилетия, е сред най-видните предприемачи, които усещат натиска. Оценката му в списъка на богаташите на Bloomberg се срина, след като той инжектира лични средства в строителната си компания и в искания от кредитори.

Evergrande спря за първи път плащания по доларовите си облигации през 2021 г. и има над 16 млрд. долара неизплатен дълг по такива ценни книжа. След като пропусна няколко самоналожени крайни срока да обяви първоначален план за преструктуриране, компанията предложи тази седмица такъв план с два варианта, съобщиха запознати с въпроса източници. Книжата на компанията бяха спрени от търговия за почти една година, след като тя не обяви резултати за 2021 г., а PwC се оттегли като неин одитор в понеделник.

Акциите на Shimao, която също спря плащания по дълга си, не се търгуваха на борсата до март м. г. Джан от R&F беше арестуван в Лондон миналия месец по обвинения за корупция в САЩ и в момента е под домашен арест в мезонета си с пет спални, след като плати рекордна гаранция от 16 млрд. долара. Powerlong, още една жертва на кризата, е изгубила над 80% от стойността си спрямо връхната точка през 2021 г.

Стремежът на китайския президент Си Дзинпин за „общ просперитет“, целящ преразпределяне на богатството, доведе до ограничителни мерки в редица индустрии. За имотния сектор налагането на политиката на строги „три червени линии“ за намаляване на дълга задълбочи кризата, която засяга банки, тръстове и милиони собственици на жилища.

Петимата най-богати имотни магнати в Китай са загубили общо около 65 млрд. долара в последните две години, показва индексът за богатството на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още