IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande обеща да плаща дълговете си въпреки забавянето на плана за преструктуриране

Компанията е изпълнила целта си за брой завършени жилища през 2022 г.

17:38 | 03.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на китайската строително-инвестиционна компания China Evergrande Group Хуей Ка Йен обеща да гарантира завършването на проекти и изплащането на дългове, след като кредитната криза в компанията се прехвърли и в новата година, пише Bloomberg.

Годината е много важна за Evergrande, за да завърши предварително продадени жилищни проекти, отбелязва Йен в писмо от 1 януари до служители, като допълва, че миналата година е възобновено строителството на всички 732 обекта на компанията.

„Докато служителите на Evergrande могат да осигуряват строителството, да възобновяват продажбите и да рестартират дейностите, ще изплащаме всякакви видове дълг и ще разрешаване рискове в края“, става ясно от писмото, в което не се съобщават по-подробни планове на компанията. „Evergrande ще започне нова глава след това“, се казва още в текста.

Тази година компанията е изправена пред многобройни насрещни ветрове, тъй като икономиката на Китай отслабва, а търсенето на жилища намалява. Строителната компания може да бъде принудена да върне още незастроени парцели на местните власти, за да финансира строителството на незавършените си домове, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Кристи Хън.

Най-задлъжнялата строителна компания в света не успя да състави „първоначален план за преструктуриране“, въпреки че обеща той да е готов до края на юли м. г. Тя пропусна още един самоналожен краен срок до края на 2022 г.

Представители на компанията се срещнаха с притежатели на нейни доларови облигации в началото на декември, за да обсъдят официално плановете, съобщи по-рано Bloomberg. Със задължения за около 1,97 трлн. юана (286 млрд. долара) Evergrande е изправена пред дело в Хонконг и в същото време е в окото на имотна криза, която принуди редица строителни компании да спрат плащания и доведе до спиране на жилищно строителство в цялата страна.

Evergrande очаква да получи подкрепа от чуждестранни кредитори до края на февруари или началото на март, съобщи юридическият представител на компанията по време на изслушване в края на ноември. Evergrande беше призована от съдията по делото в Хонконг да представи „нещо по-конкретно“ на следващото изслушване, планирано за 20 март.

Evergrande е завършила строителството на 301 хил. жилища през 2022 г., като е изпълнила целта си, става ясно от писмото. Стартъпът за електромобили на компанията е започнал масово производство и доставки на модела Hengchi 5, се казва още в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още