IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande обеща да възобнови строителството на всичките си спрени проекти до края на месеца

Работата по 668 от общо 706 проекта вече е възобновена, съобщи компанията

12:08 | 13.09.22 г.
Evergrande не изпълни обещанието си да представи план за преструктуриране на дълга си до юли. Снимка: Bloomberg LP
Evergrande не изпълни обещанието си да представи план за преструктуриране на дълга си до юли. Снимка: Bloomberg LP

Затъналата в дългове китайска строителна компания China Evergrande Group обеща да възобнови оставащите си блокирани проекти до края на месеца като част от усилията си да успокои притеснения, които накараха някои купувачи на жилища да отказват да плащат ипотечни кредити за незавършени апартаменти, предава Bloomberg.

Компанията ще възобнови строителството на 38 проекта до 30 септември, съобщи тя в комюнике късно в понеделник, като се позова на ежеседмичната среща на президента Хуей Ка Йен със служители. Тя вече е възобновила строителството на 668 от общо 706 проекта, става ясно от съобщението.

Финансово затруднените китайски строителни компании са подложени на натиск да завършат предварително продадени домове, след като гневни купувачи в цялата страна спряха да плащат вноски по кредитите си. Ипотечните бойкоти са заплаха за социалната стабилност преди конгреса на Комунистическата партия следващия месец, на който президентът Си Дзинпин се очаква да се бори за трети мандат.

Evergrande е в центъра на кредитна криза, която се усеща от целия имотен сектор в Китай и ограничи растежа на втората по големина икономика в света. Сред 668-те проекта, по които е възобновена работата, 606 са достигнали нормално ниво на строителство, а 62 са в процес на връщане към нормалното и това ще се случи този месец, е казал Хуей на срещата.

Трудно е да се прецени мащабът на ипотечните бойкоти, откакто правителството започна през юли да цензурира документи, които се разпространяваха онлайн. Тенденцията предизвика опасения, че имотната криза може да се разпространи към финансовата система. Банките са изправени пред загуба по ипотеки за 350 млрд. долара в най-лошия сценарий, счита S&P Global Ratings. Но кредиторите обявиха далеч по-малко просрочени кредити в последните си отчети.

Китайските власти предприемат стъпки да гарантират, че имотните компании ще завършат апартаментите. В град Джънджоу, провинция Хънан, всички блокирани проекти трябва да бъдат възобновени до 6 октомври, съобщи миналата седмица порталът на Комунистическата партия Dahe News.

Местните власти призовават строителните компании да набират средства, като продават незастроена земя и други активи, става ясно от съобщението. Финансови платформи, създадени от местните власти, ще поемат проекти на строителни компании, които имат ликвидни затруднения. Къде в Китай незавършени проекти предизвикват ипотечни бойкоти. Графика: Bloomberg LP Къде в Китай незавършени проекти предизвикват ипотечни бойкоти. Графика: Bloomberg LP

Централното правителство също предприема стъпки, за да отговори на проблема. Властите ще предложат специални заеми за 200 млрд. юана (29 млрд. долара), за да гарантират, че блокирани жилищни проекти ще бъдат доставени на купувачите, съобщиха запознати с въпроса източници миналия месец.

Освен това държавните ръководители улесняват някои строителни компании да набират средства на местния облигационен пазар. Редица частни имотни компании емитираха или планират да емитират нови местни облигации, а държавната компания China Bond Insurance ще предостави пълно обезпечение по тях.

Строителни компании като Country Garden Real Estate Group, която планира да продаде местни облигации за 1,5 млрд. юана, посочи, че приходите ще бъдат използвани включително и за финансиране на имотни проекти. Миналата седмица Seazen Holdings продаде тригодишни облигации за 1 млрд. юана при доходност от 3,28%. Облигациите, които са гарантирани от China Bond Insurance, бяха презаписани 2,8 пъти.

Но Evergrande, която спря плащания по външния си дълг през декември, не може да се възползва от програмата за гарантиране на местните облигации и не посочва в съобщението си как ще финансира възобновената строителна дейност.

Компанията кандидатства активно за заеми със специално предназначение и се опитва да получи средства от програми за подпомагане на потиснати строителни компании, съобщи 21st Century Business Herald миналата седмица, като се позова на интервю на главния изпълнителен директор на компанията Шон Съу. Тя работи с подкрепяни от държавата строителни компании в Чунцин и Хъфей.

Evergrande работи по план за преструктуриране на дълга, който цели да обяви до края на тази година. Тя не успя да представи първоначален план през юли, както обеща по-рано.

В същото време централата на компанията Хонконг беше поета от съдия-изпълнител, става ясно от документ, публикуван в Регистъра на компаниите. China Evergrande Centre беше използвана като обезпечение за заеми на стойност 7,6 млрд. хонконгски долара (968 млн. щатски долара), предоставени от кредитори, сред които Citic Bank International, през 2020 г., става ясно от отделни документи в регистъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още