IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Evergrande продава най-скъпото имение в Лондон

Това се случва по-малко от три години след последната продажба на имота

10:56 | 11.10.22 г.
Сред предишните собственици на имота са покойният премиер на Ливан Рафик Харири и покойният саудитски престолонаследник Султан бин Абдулазиз. Снимка: Bloomberg LP
Сред предишните собственици на имота са покойният премиер на Ливан Рафик Харири и покойният саудитски престолонаследник Султан бин Абдулазиз. Снимка: Bloomberg LP

Най-скъпата къща в Лондон отново е обявена за продажба, съобщава Bloomberg.

Имението в квартал „Найтсбридж“ с гледка към Хайд парк се предлага за продажба от компанията Beauchamp Estates, съобщава източник, запознат с процеса. Крайният собственик на имота е семейството на Хуей Ка Йен, президент на закъсалия китайски строителен гигант China Evergrande Group, допълва източникът, пожелал да остане анонимен, тъй като процесът е конфиденциален.

Планираната продажба се случва по-малко от три години, след като имотът смени собственика си за последен път. Компанията Vision Perfect Global Limited, базирана на Британските Вирджински острови, купи имота с 45 спални през април 2020 г. за 210 млн. паунда (232 млн. долара), сочат данни на Имотния регистър.

Говорител на Beauchamp Estates е отказал коментар, както и представител на Evergrande. Преди време Financial Times съобщи, че Хуей Ка Йен е купил имота в сделка, сключена от друг китайски милиардер, Чъун Чун Киу, основател на имотната компания CC Land Holdings.

Хуей, който преди време беше един от най-богатите хора в Китай, продава активи след срива на имотния пазар, който тласна Evergrande и други строителни компании към спиране на плащанията по дълговете им. Нетното му състояние е намаляло до около 6 млрд. долара спрямо 30 млрд. долара в края на 2019 г.

Имотът в Лондон е купен в началото на 80-те години на миналия век от Yunak Corporation, след това е управляван от покойния премиер на Ливан Рафик Харири, а след убийството на Харири през 2005 г. е подарен на саудитския престолонаследник. Той е обявен за първи път за продажба седем години по-късно след смъртта на Султан бин Абдулазиз.

Потенциалните купувачи на имота вероятно ще искат голяма отстъпка спрямо цената през 2020 г., ако Хуей е продавачът, съобщава ръководител в имотната индустрия в Хонконг, запознат с въпроса.

Макар че покупката на подобни имоти е във възможностите само на супербогати хора, новият собственик ще трябва да поеме разходите за довършването на ремонта на имението с площ от 5782 кв. м, отбелязва FT.

Има издадено разрешение за строеж вътре и извън имота, включително разрушаване и замяна на двата горни етажа, но работата не е приключила. Сайт на имението посочва CC Land UK като ръководител на проекта за ремонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още