IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуснати плащания са сигнал за тревога за сенчестото финансиране в Китай

Финансирането в сянка често се влива в имотния сектор в Китай, а това предизвиква по-дълбоки страхове от забавяне на процъфтяващата в миналото имотна индустрия на страната

09:24 | 17.08.23 г.
Сградата на Zhongrong в Пекин. Снимка: Bloomberg
Сградата на Zhongrong в Пекин. Снимка: Bloomberg

На платформа за съобщения, управлявана от Шанхайската фондова борса, където инвеститорите могат да отправят запитванията си директно към компаниите, фокусът тази седмица е върху пропуснатите плащания от огромен финансов конгломерат, пише Financial Times.

Zhongrong, частична собственост на инвестиционната група Zhongzhi, е един от най-големите играчи на пазара на т. нар. сенчесто финансиране за 2,9 трлн. долара. Съмненията за здравословното му състояние засилват трупащите се опасения за положението на китайската икономика, която изпитва трудности да се възстанови след пандемията от Covid-19.

Две листнати на борсата компании казаха миналата седмица, че Zhongrong не е успяла да изплати доверителни продукти, които предлагат на спестители и компании по-висока възвръщаемост от традиционните банки. Това следва седмици на спекулации около отделни пропуснати плащания на инвеститори на дребно от бизнесите за управление на благосъстоянието на Zhongzhi, които също насочват милиони юани към спестовни продукти.

„Когато кризата бе концентрирана само около компаниите за управление на благосъстоянието на Zhongzhi, пазарът не бе в такава паника“, казва Карън У, анализатор в CreditSights. В случая с Zhongrong “кризата всъщност се ускорява“.

Предвид факта, че сенчестото финансиране често се влива в имотния сектор в Китай, опасенията около групата Zhongzhi предизвикват по-дълбоки страхове за вторични ефекти от забавяне на процъфтяващата в миналото имотна индустрия на страната, която вече вкара редица предприемачи в просрочия.

Сенчестото финансиране на Китай обикновено „организира капитал от компании и физически лица“ на по-високи лихви от тези на банките, посочва бивш високопоставен служител на банка в континентален Китай. Той добавя, че доверителните компании като цяло „вероятно са със свръхекспозиция към недвижимите имоти“.

Сяоси Джан, анализатор в консултантската компания Gavekal, посочва данни от China Trustee Association, според които 1,1 трлн. юана (152 млрд. долара) от общо общо 23 трлн. юана в доверителни продукти са инвестирани в имотния сектор. Той пише, че истинските числа „вероятно са много по-високи“ предвид факта, че доверителните фондове често се насочват чрез множество посредници към строителните компании. Няма и данни за доверително кредитиране на финансови инструменти на местните власти.

На фона на пропуснатите плащания по облигации миналата седмица от Country Garden – най-големият частен строител на жилища в Китай, анализаторите в JPMorgan предупредиха за „порочен кръг при финансирането на недвижими имоти, засилващ ликвидния стрес за предприемачите и техните небанкови кредитори“.

Анализаторите добавят, че Zhongrong е имала активи за общо 629 млрд. юана (86 млрд. долара), от които 67 млрд. юана са били инвестирани в имотния сектор. „Не се разкрива профилът на длъжниците от имотния сектор“, пишат те. „Приемаме, че всички дългове, свързани с недвижими имоти, са в риск“.

Джан от Gavekal предполага, че макар регулаторите да стартираха мерки срещу финансирането в сянка, включително способността му да финансиране имоти и връзките му с традиционната банкова система, пропуснатите плащания в Zhongzhi са признак, че „напрежението на дълга от строителните предприемачи и механизмите за финансиране на местното правителство се разпространяват в китайската икономика“.

Сенчестото финансиране включва компании, различни от банки, които предоставят финансови услуги. Тук влизат и пазарите за обратно изкупуване и секюритизация на дълг, както и хедж фондовете, участващи в кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още