IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande очаква споразумение за преструктурирането на дълга до края на март

Кредиторите ще получат достъп до документите относно плана още на 22 март, изтъкват от компанията по време на съдебно заседание в Хонконг

10:29 | 20.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-задлъжнялата строителна компания в света China Evergrande Group заяви, че очаква споразумението за преструктурирането ѝ да бъде готово до края на март, след като си осигури предварителна подкрепа от група основни кредитори, съобщава Bloomberg.

По време на съдебно заседание в Хонконг Evergrande заяви, че кредиторите ще получат достъп до документите относно плана още в сряда (22 март). Напредъкът позволи отлагане на делото за 31 юли.

Преди това група чуждестранни облигационери изрази подкрепа за преструктурирането на дълга на компанията, споделят източници, запознати с темата. Evergrande им е предложила по-изгодно от първоначалното предложение, включително по отношение на условията за замяна на дълг срещу собствен капитал и споразумението за амортизация при удължаване на дълга, добавят източниците.

Евентуално споразумение би представлявало крайъгълен камък в сагата около строителя – олицетворение на кризата в китайския сектор на недвижимите имоти, чиито проблеми през последните две години разтърсиха националния пазар на облигации на стойност 150 млрд. долара.

Индикациите за това какви суми кредитори ще могат да възстановят ще послужат като важни отправни точки при преструктурирането на дълга на други строителни компании в Китай, изпаднали в несъстоятелност.

По време на заседанието адвокатът на Evergrande заяви, че компанията планира да оповести условията за преструктуриране чрез подаване на декларация до фондовата борса в Хонконг в сряда. Групата от чуждестранни кредитори очаква преструктурирането да влезе в сила до 1 октомври, въпреки че графикът подлежи на корекция, изтъква защитникът на Evergrande в делото.

Изходът от делото в Хонконг се отнася за предполагаемото финансово задължение от 862,5 млн. хонконгски долара (110 млн. долара). Инвеститорът, който подаде петиция миналия юни, призова за ликвидация на фирмата, ако не плати предполагаемия дълг.

Законният представител на вносителя на петицията за ликвидация - фирма, която е свързана с младия, политически свързан инвеститор, заяви, че не се противопоставя на отлагането, но клиентът ѝ не е участвал в преговорите за дълга.

Всяка заповед за ликвидация би довела до загуба на контрол както върху компанията, така и върху процеса на преструктуриране на дълга.

Залогът е много по-голям. Evergrande имаше близо 2 трлн. юана (290 млрд. долара) задължения при последните си публични резултати през 2021 г., като решаването на съдбата на компанията ще се отрази както върху собствениците на жилища, така и на банките.

Строителят има неизплатени облигации на обща стойност 15,6 млрд. долара, показват изчисления на Bloomberg.

Съдът в Хонконг разпореди две малки китайски строители компании да бъдат ликвидирани в края на 2022 г., след като бяха съдени за неплащане на дълг – част от поредица от действия, предприети от кредиторите в отговор на мащабната вълна от неизпълнения при облигациите в сектора.

Evergrande пропусна няколко самоналожени крайни срока за предоставяне на предложения относно дълга през миналата година, като допреди няколко седмици все още не беше постигнала споразумение с основните кредитори за рамка за преструктуриране.

Налице е своеобразно затваряне на китайския пазар на доларови облигации от най-нисък клас, на който доминираха строителните компании, след репресиите на Пекин срещу прекомерния дълг в сектора. Това предизвика финансова криза при много фирми от бранша и до спад в продажбите на нови жилища.

Evergrande за първи път изпадна в неизпълнение по доларови облигации през декември 2021 г., след като няколко поредни месеца не извършваше лихвени плащания до първоначално определените крайни срокове.

През последните месеци властите обявиха множество мерки за справяне с проблемите на сектора в Китай. Но инвеститорите прогнозират, че помощта ще подпомогне непропорционално по-силните строители, оставяйки тези в затруднено положение и техните кредитори да преминат през това, което често е дълъг и непрозрачен процес на преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още