IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери на недвижими имоти в Китай изпадат в отчаяние, докато купувачите са в изчакване

Колебливото възстановяване показва предизвикателствата в усилията на Пекин за съживяване на важния за икономиката сектор

12:40 | 10.02.23 г. 2
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

След края на политиката на нулев COVID в Китай в края на миналата година брокерът на недвижими имоти Ву Хон била толкова заета да преследва нови сделки, че вече нямала време да играе карти с колегите си. „Сега говоря толкова много с клиенти, че често ме боли гърлото“, отбелязва тя.

Но усилената ѝ работа не води до продажби. Продажбите на нови жилища в Уху, Източен Китай, на около 300 км от Шанхай, нараснали с 10% миналия месец спрямо 448 имота през декември. Но те остават надолу с почти две трети спрямо 1341 имота, продадени през януари 2022 г.

Колебливото възстановяване в Уху показва предизвикателствата пред китайските държавни ръководители да стимулират имотния пазар в страната, изключително важен двигател на растеж, който се срина в последните две години заради ограничителните мерки на правителството и контрола покрай COVID-19, пише Financial Times.

Дори по стандартите на други китайски градове Уху има изобилие от непродадени жилища, коментира запознат източник.

„Купувачите се завръщат“, казва ръководител на строителна компания с проекти в Уху. „Но те са по-предпазливи във вземането на решения заради опасения, че цените, които намаляват, ще продължат спада си“, допълва той.

Смята се, че имотният сектор в Китай съставлява около 30% от БВП на страната и е тясно свързан с финансите на местните власти, които миналата година реализираха приходи от 6,7 млрд. юана (990 млрд. долара), или една трета от общите си фискални приходи, от продажби на терени на строителни компании.

Но въведените от правителството ограничения за високите нива на задлъжнялост в сектора целяха да ограничат спекулациите и рисковото кредитиране – те са известни като „трите червени линии“. Тези ограничения лишиха строителните предприемачи от ликвидни средства, тласнаха някои от тях към спиране на плащанията, замразиха проекти и предизвикаха рязък спад на продажбите на жилища и на цените.

Продажбите на нови жилища в 30 големи града в Китай намаляха с 31% през 2022 г. и продължиха да спадат миналия месец, пише компанията за финансови данни Wind.

В Уху средната цена на апартамент с площ от 90 кв. м беше 900 хил. юана (133 хил. долара) миналия месец и все още е с една пета под равнището година по-рано.

Дори с повторното отваряне на страната и смекчаването на ограниченията на правителството за заемите, за да стимулира растежа, „основите на икономиката са твърде слаби, за да подкрепят рязък обрат в недвижимите имоти“, коментира Бо Джуан, икономист в компанията Loomis Sayles, базиран в Сингапур.

Това кара предприемачите да направят агресивни стъпки за съживяване на продажбите. Вместо да се придържат към наложен от държавата ценови минимум, въведен за предпазване на приходите на местните власти, Golden Scale House, жилищен проект в околностите на Уху, предложил субсидия за ремонти на стойност 230 хил. юана един месец след финализирането на продажбата.

Макар че продажбите нараснали с една трета на месечна база през януари, представител на GSH отбелязва, че проектът едва излиза на печалба след отстъпката, която съставлява около 20% от цената на среден тристаен апартамент.

„Преминахме през много лоша 2022 г.“, казва човек от индустрията, пожелал да остане анонимен. „Трябваше да генерираме паричен поток, за да оцелеем“, допълва той.

Застаряващото население на Уху също е една от причините за спада на цените на жилищата. Подобно на други градове във вътрешността на страната в последните години той е изправен пред бягство на млади хора, които са голям източник на търсене на нови жилища.

Местните власти в Уху искат да съживят пазара, като обявиха няколко инициативи от второто полугодие на 2022 г., включително субсидии за покупки на жилища, равняващи се на отстъпка до 10%.

„Как очаквате цените на новите жилища да се увеличат, когато толкова много съществуващи домове се предлагат с отстъпка в цената?“, пита предприемач с дейност в Уху.

Местни предприемачи са предпазливи. „Няма нужда да бързаме, докато пазарът все още е слаб“, казва 30-годишният офис служител Ли Хуей в града, който търси тристаен апартамент от три месеца.

Местните власти се намесват, за да подкрепят и продажбите на терени, на които разчитат, за да свързват двата края. Миналия месец финансовата служба в Уху си постави цел за ръст на приходите от продажби на терени с 20% тази година.

Предприемачите не са сигурни, че тя ще бъде постигната. „Ще е нужно много време за възстановяване на доверието. Все още сме далеч от това“, коментира ръководител на строителна компания в Уху, която няма планове за разширяване на дейността си в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... ние въобще не отиваме към техният модел , даже сме ултра далече , да не напиша в обратна посока даже ... погледни нашият вътрешен дълг и погледни техният ... погледни нашата вътрешна задлъжнялост на строителният сектор , погледни на тяхнаият ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
В България лека,полека и ние отиваме на там ,нашите брокери с половин уста вече признават че купона с цените на имотите приключи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още