IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании в Китай сигнализират за най-лошата си печалба от години

Данните хвърлят светлина върху мащаба на влиянието на срива на имотите върху индустрията, която сега разчита на правителствени мерки

14:28 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безпрецедентният срив в жилищния сектор и спирането на строителството в Китай доведе до най-лошите финансови отчети за строителните предприемачи от поне седем години, показват оценки на Bloomberg.

От 60 листнати на континентални борси имотни компании, които публикуваха предупреждения за печалбата си преди крайния срок от 31 януари, 60% очакват загуба за миналата година, когато кредитната криза предизвика шокови вълни в индустрията и серия от дефолти, показват изчисления на Bloomberg въз основа на публични данни. Само 5% от компаниите са излезли на печалба, а други 5% очакват нетната им печалба да е нараснала на годишна база. Останалите прогнозират спад на печалбата.

Данните хвърлят светлина върху мащаба на влиянието на срива на имотите върху индустрията, която сега разчита на правителствени мерки, за да се облекчи финансирането, тъй като продажбите на жилища и цените продължават да падат. Те също така предполагат мрачни резултати следващия месец за по-големите играчи, чиито акции са листнати само в Хонконг.

„Печалбите на разработчиците пострадаха сериозно от дълбокия спад в сектора и дефолтите по дълговете“, каза Лю Шуй, директор изследвания в China Index Holdings. „Няма да бъдат достатъчно уверени, за да започнат да правят нови инвестиции скоро“.

Като част от широкообхватно спасяване на сектора в края на миналата година, Китай сложи край на забраната за набиране на капитал от строителни предприемачи и разшири програма за улесняване на продажбите на местни облигации с държавни гаранции. Държавните банки също обещаха да увеличат заемите за сектора.

В знак за това как рекордният спад е засегнал печалбите очакванията са основното подразделение на изпадналия в дефолт строителен предприемач Shimao Group Holdings да запише първата си годишна загуба от 21 години. Въпреки че регистрираната в Хонконг компания майка не е разкрила годишната си печалба за 2021 г., тя вероятно ще отчете значителна загуба през 2022 г., прогнозира анализаторът на Bloomberg Intelligence Даниел Фан миналата седмица.

Най-тежката загуба е при RiseSun Real Estate Development Co., която каза, че дългът ѝ вероятно е набъбнал пет пъти до цели 25 млрд. юана (3,7 млрд. долара).

По-голямата част от строителните компании, които излязоха на печалба миналата година, разчитаха на „случайни събития“, вместо на бизнес подобрения, което не е устойчиво, добави Лиу.

Най-големият печеливш е China Fortune Land Development, чийто план за преструктуриране на външния дълг влезе в сила миналата седмица след продължили година преговори с чуждестранните собственици на облигации. Базираната в Пекин компания заяви, че е достигнала печалба от 1,6 млрд. юана миналата година след загуба от 39 млрд. юана през 2021 г. Тя все пак отчита еднократна загуба от 17 млрд. юана, ако се изключи еднократната печалба вследствие на преструктурирането, добави компанията.

Дори някои от най-големите държавни играчи предупредиха за рязък спад на печалбата. Poly Developments & Holdings Group, най-голямата държавна строителна компания в страната по продажби, обяви, че нетната печалба вероятно е спаднала с 33% спрямо година по-рано, главно поради свиващия се марж. China Merchants Shekou Industrial Zone Holdings, играч в топ 10, отбеляза спад от цели 63%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още