IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният сектор е голямата неизвестна пред възстановяването на китайската икономика през 2023 г.

Продажбите на жилища, инвестициите в имоти и делът на сектора в БВП на Китай са продължили да намаляват и през декември

21:15 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският имотен пазар е голямата неизвестна за възстановяването на втората по големина икономика в света тази година, пише Bloomberg.

Имотният сектор все още не е показал реално дали е достигнал дъното, въпреки че правителството засилва подкрепата за строителни компании и кредитори в усилията си да спре историческия срив.

Несигурността контрастира с очакванията сред икономисти, че разходите на потребителите бързо ще се възстановят в идните месеци, след като политиката за нулев COVID беше отменена и с отшумяването на поредната вълна от заразени.

„Свързани с имотите индикатори трябва да се следят най-много“, коментира Дин Шуан, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered. „Възстановяването на търсенето отнема време, тъй като зависи от промени в очакванията. Правителството може да намали разходите за финансиране и да разхлаби ограниченията за покупките, но в крайна сметка нагласата е ключът, който влияе на решенията на купувачите“, допълва той.

Публикувани тази седмица данни показаха, че продажбите на жилища са намалели с 27% през декември, удължавайки поредицата от спадове, която започна през юли 2021 г. Инвестициите в сектора са продължили да намаляват, както и цените на жилищата. А общите инвестиции в имоти са спаднали с 10% миналата година.

Добавената стойност на имотния сектор към икономиката е намаляла с 5,1 на сто миналата година спрямо предходната, показаха публикувани в сряда данни от Националното статистическо бюро. Това е свило дела на имотите в общия брутен вътрешен продукт на страната до 6,1% през 2022 г. спрямо 6,8 на сто през 2021 г., сочат изчисления на Bloomberg на база статистическите данни.

Ръководителят на Националното статистическо бюро Кан И заяви на брифинг във вторник, че свиването на дела на индустрията в икономиката тази година се очаква да е „не по-голямо“ от миналата година.

Bloomberg обобщава как се представят основните индикатори за силата на имотния пазар.

Продажби на жилища

Търсенето на жилища е останало вяло, въпреки че властите увеличават усилията си от ноември насам да подкрепят пазара. Продажбите на жилищни имоти са намалели с 26,7% от гледна точка на стойността през декември спрямо година по-рано, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на китайската статистика. От гледна точка на площ продажбите са се свили с 31,5%. Продажбите на жилища в Китай са продължили да намаляват и през декември. Графика: Bloomberg LP Продажбите на жилища в Китай са продължили да намаляват и през декември. Графика: Bloomberg LP

Държавните ръководители предприеха допълнителни мерки този месец да увеличат финансовата помощ за строителни компании, за да гарантират, че проектите ще бъдат завършени и да засилят доверието. Те също така позволиха на повече градове да понижат лихвите по ипотечните кредити за купувачите на първо жилище, за да насърчат покупките.

Но според Дин непрекъснатите спадове на цените на жилищата са ключовият фактор, който спира купувачите да навлязат на пазара.

„Търсенето едва ли ще се възстанови, когато цените все още са в цикъл на понижение. Твърде много хора с реално търсене изчакват“, коментира той.

Покупки на терени и новозапочнати жилища

Придобиването на терени се е сринало с 51,3% от гледна точка на стойността през декември спрямо година по-рано, месецът е на трето място сред най-лошите през 2022 г. От гледна точка на площ, новозапочнатите жилища са се свили с 43,7%, показват изчисления на Bloomberg на база официалната статистика. Двата индикатора са внимателно наблюдавани от анализатори, за да преценят нагласите сред предприемачите.

Рязкото свиване на покупките на терени и на новозапочнатите жилища продължава. Графика: Bloomberg LP Рязкото свиване на покупките на терени и на новозапочнатите жилища продължава. Графика: Bloomberg LP

Спадът на продажбите на терени, ключов източник на приходи за местните власти, е една от основните причини за безпрецедентния фискален натиск, пред който са изправени властите.

Регулаторите планират да смекчат ограниченията върху заеманите от строителните компании средства, така че отговарящите на изискванията компании вече да не се съобразяват с тавани върху заемите и да могат да използват по-добре банковите гаранции, за да плащат депозити при покупка на терен.

Финансиране на имоти

Годишният спад на заемите в местна валута, отпускани на строителни компании, се е забавил до 5,5% миналия месец. Това е най-малкото свиване от началото на низходящата поредица през март 2021 г. Това показва, че банките се вслушват в призивите на правителството да повишат финансирането на сектора.

Но общият размер на получените средства от компаниите е намалял с 28,7%, тъй като самонабраните средства, както и първоначалните вноски и плащанията от купувачите на жилища – двата най-големи източника на финансиране, са се свили с над 30 на сто.

Полученото финансиране от строителни компании продължава да намалява двуцифрено през декември. Графика: Bloomberg LP Полученото финансиране от строителни компании продължава да намалява двуцифрено през декември. Графика: Bloomberg LP

Китайската народна банка проучва допълнителни структурни инструменти, за да помогне за стабилизирането на имотния пазар, съобщиха представители на веодмството миналата седмица. Финансовите регулатори и най-големите фондове за управление на лоши активи в страната също планират да предложат подкрепа за рефинансиране на стойност 24 млрд. долара на висококачествени строителни компании през първото тримесечие.

Но може би все още е твърде рано благоприятните политики да се усетят на пазара и да повишат желанието сред домакинствата да купуват имоти, коментира Луис Куиж, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в S&P Global Ratings. Интензивността на мерките в подкрепа на търсенето е „относително скромна“ спрямо предоставяната помощ на строителните компании, допълва той.

„Възниква несигурност всеки път, когато се стигне до големи промени в политиката или перспективите. Финансовите пазари не харесват несигурността и тя вреди на инвестициите. Сигурен съм, че същото важи и за домакинствата, когато обмислят действията си“, отбелязва Куиж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още