IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай намаляват за пети пореден месец през декември

Проблемният имотен пазар в страната показва признаци на възстановяване, смятат анализатори

12:31 | 16.01.23 г.
Снимка:  Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са намалели през декември, когато огнищата на новозаразени с коронавирус навредиха на търсенето. Очаква се Пекин да обяви повече мерки за подкрепа на икономическото възстановяване, след като премахна противоепидемичните ограничения, пише Ройтерс.

Цените на новите жилища са намалели на месечна и на годишна база, а продължаващото слабо търсене ограничава перспективите за стабилно възстановяване.

Според анализатори проблемният имотен сектор показва признаци на възстановяване, но то все още е нестабилно и са необходими мерки за подкрепа, които да подсилят нагласите.

Секторът ще остане по-бавен в краткосрочен план и вероятно ще се стабилизира след второто тримесечие на годината, прогнозира Джан Дауей, главен анализатор в Centaline. "Пазарът има нужда от повече политики, таргетиращи подобряването на търсенето, особено в градовете от първа категория", в които попадат Пекин, Шанхай и други, допълни експертът.

Цените на новите жилища са се понижили с 0,2% на месечна база през декември, намалявайки за пети пореден месец и запазвайки темпа си от номеври, показват изчисления на медията на база данните от китайската статистическа служба (NBS). На годишна база цените са отчели спад за осми пореден месец, като са намалели с 1,5% след 1,6% понижение през ноември.

Цените в градовете в първа категория са останали без промяна на месечна база, след като през ноември са били с 0,2% по-ниски.

През декември 55 от 70 града са отчели месечно понижение в цените на новите жилища, което е увеличение от 4 града спрямо ноември, отчитат от NBS в допълнително изявление.

Имотният сектор - някога ключов двигател за втората по големина икономика в света - сериозно затъна в дългове миналата година, когато много предприемачи не успяха да завършат закъснелите си проекти, което доведе до ипотечни бойкоти от някои купувачи.

Поредицата мерки в подкрепа на купувачите на жилища и на предприемачите в сектора, както и рязкото прекратяване на строгите противоепидемични мерки миналия месец спомогнаха за нагласите на пазара.

По-рано през януари Китайската народна банка обяви, че за градовете, където продажните цени на новите жилища намаляват три поредни месеца, долната граница на лихвите по ипотеките може да бъде понижена или премахната за тези, които купуват първо жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още