IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да смекчи трите червени линии за имотния сектор

Плановете все още са в процес на обсъждане и може да претърпят промени, съобщават запознати източници

13:41 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай планира да смекчи ограниченията за заемане на средства от строителните компании, отстъпвайки от политиката на „трите червени линии“, която задълбочи една от най-големите имотни кризи в историята на страната, пише Bloomberg.

Пекин може да позволи на някои имотни компании да прибавят повече дълг, като смекчи таваните върху заемите и удължи гратисния период за изпълнение на целите за дълга, определен от политиката, съобщават запознати с въпроса източници. Крайният срок може да бъде удължен с най-малко шест месеца спрямо първоначално определената дата 30 юни, уточняват източниците.

Смекчаването може да отбележи най-значителната промяна в имотната политика на Китай, която ще се прибави към серия от мерки, предприети от ноември миналата година насам в подкрепа на буксуващия сектор, който съставлява около една четвърт от икономиката на страната.

Офшорният юан продължи ръстовете си след новината, като валутата поскъпна с 0,4% до 6,8615 долара. Австралийският долар и южнокорейският вон също продължиха положителната си серия на фона на подобряването на нагласите за поемане на риск.

Индексът на имотните компании нарасна с над 3% предиобед в Хонконг. Цените на китайските доларови облигации с висока доходност, доминирани от имотни компании, достигнаха нива, виждани за последно през януари 2022 г., от средно 75 цента от долара, сочи индекс на Bloomberg. Доходността по тези облигации нарасна с най-малко още 1% в петък, съобщават кредитни трейдъри.

Т. нар. „три червени линии“, очертани през 2020 г., бяха в основата на мащабни ограничения на имотния сектор от властите в Пекин с цел намаляване на задлъжнялостта на строителните компании, понижаване на риска във финансовия сектор и по-достъпни жилища в рамките на стремежа на президента Си Дзинпин за общ просперитет.

Мерките, които наложиха строги цели за дълга и паричните потоци на имотните компании, задушиха ликвидността на най-задлъжнелите предприемачи, като допринесоха за лавината от спрени плащания по дългове и на строителство, които предизвикаха ипотечни бойкоти и тласнаха рязко надолу продажбите на жилища в страната.

След като достъпът им до кредитните пазари до голяма степен беше затворен, строителните компании спряха плащания по над 140 облигации през 2022 г., сочат събрани от Bloomberg данни. Като цяло строителните компании са пропуснали плащания на обща стойност 50 млрд. долара по местен и чуждестранен дълг.

China Evergrande Group, която преди време беше най-голямата строителна компания в страната, спря плащания по няколко облигации през декември 2021 г. Други компании я последваха, включително Kaisa Group Holdings и Sunac China Holdings. Спрените плащания прекършиха най-активния и доходоносен преди време пазар на облигации с висока доходност в света. Две трети от 30-те водещи строителни компании в Китай прекрачват поне една червена линия. Графика: Bloomberg LP Две трети от 30-те водещи строителни компании в Китай прекрачват поне една червена линия. Графика: Bloomberg LP

В същото време опасенията от зараза отслабиха доверието на потребителите и направиха глобалните инвеститори по-предпазливи, след като те дълго време приемаха, че правителството ще спаси имотните титани. Кризата уплаши купувачите, като тласна надолу продажбите на жилища с най-бързия темп от поне две десетилетия, а цените на жилищата намаляха петнайсет поредни месеца.

След почти две години на затруднения на жилищния пазар Пекин променя позицията си. Според новото предложение Китай ще смекчи ограниченията върху ръста на дълга за строителните компании в зависимост от това колко червени линии спазват, съобщават запознатите източници, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Компании, които отговарят и на трите червени линии, вече няма да се съобразяват с тавани върху заемните средства и могат да ползват банкови гаранции, за да плащат депозити за закупуване на терени, допълват източниците.

Плановете все още се обсъждат и може да бъдат променени, допълват хората. Централната банка не е отговорила на запитвания за коментар.

Над 30 компании са успели да отговорят и на трите линии към юни миналата година, включително China Vanke Co. и Longfor Group Holdings, сочат изчисления на Bloomberg. Цените на новите жилища в Китай намаляха за 15-и пореден месец през ноември. Графика: Bloomberg LP Цените на новите жилища в Китай намаляха за 15-и пореден месец през ноември. Графика: Bloomberg LP

Планираната промяна в политиката се случва след няколко указания, целящи да съживят жилищния сектор, който съставлява 70% от активите на домакинствата в някои части на страната.

Нови мерки включват:

  • По-ниски лихви по ипотечните кредити за купувачи на първо жилище, ако цените на новопостроеното жилище спадат три последователни месеца
  • Таван на национално равнище върху комисионите за имоти за подкрепа на търсенето
  • Разрешаване на фондове за частни капиталови инвестиции да набират пари за жилищни проекти
  • Обещание за специални заеми на стойност 200 млрд. юана (29 млрд. долара), за да се гарантира, че спрени жилищни проекти ще бъдат завършени
  • План от 16 точки, обявен през ноември, който обхваща мерки за справяне с ликвидната криза до мерки за разхлабване на изискванията за първоначална вноска за купувачите на жилище

Властите сигнализираха, че подкрепата ще продължи. В интервю за агенция Синхуа жилищният министър Ни Хон обеща още усилия за възприемане на „разумен подход“ за справяне с риска от „верижни капиталови проблеми“ сред предприемачите и за извеждане на индустрията на пътя към висококачественото строителство през 2023 г.

Мерките предизвикаха рязко рали на имотните акции и облигации, повишавайки доверието в сектора, след като някои по-силни компании като Country Garden Holdings си върнаха достъпа до кредитните и капиталовите пазари, за да плащат дългове и да възобновят строителството.  Акциите на китайските имотни компании поскъпват силно след обявените мерки за подкрепа. Графика: Bloomberg LP Акциите на китайските имотни компании поскъпват силно след обявените мерки за подкрепа. Графика: Bloomberg LP

Но обхватните мерки все още не са спрели спада на жилищния сектор в Китай, който се забавя и заради COVID блокадите и ръста на случаите на заболели от вируса в последно време. Продажбите на нови жилища намаляха с 31% през декември спрямо година по-рано. Анализатори на Citigroup очакват продажбите да спаднат с още 25% през 2023 г., тъй като възстановяването ще бъде ограничено от намалялото предлагане, а за промяна в очакванията на купувачите ще е нужно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още