IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на жилищата в Китай се ускорява през декември 2022 г.

През последните седмици Китай увеличи подкрепата за индустрията в опит да облекчи дълготрайния дефицит на ликвидност

10:56 | 01.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадът на цените на жилищата в Китай се ускорява през декември 2022 г., показват данните на China Index Academy (CIA), една от най-големите независими компании за проучвания на пазара на недвижими имоти в страната.

Цените на жилищата в 100 града в Китай падат за шести пореден месец през декември, като понижението в сравнение с ноември е 0,08% след спада от 0,06% през ноември в сравнение с октомври, показват данните, цитирани от Ройтерс.

Сред 100-те града, в които се провежда наблюдението, в 68 се регистрира спад на месечните цени в сравнение с 57 през ноември, показва статистиката.

Данни отразяват слабото търсене на фона на нарастващите случаи на COVID-19 въпреки множеството мерки за подкрепа на пазара.

Кризата на пазара на недвижими имоти в Китай се влоши това лято, като официалните данни показват, че цените на жилищата, продажбите и инвестициите спадат през последните месеци. Това засилва натиска върху колебливата икономика на страната.

През последните седмици Китай увеличи подкрепата за индустрията в опит да облекчи дълготрайния дефицит на ликвидност, който удари строителните предприемачи и забави завършването на много жилищни проекти. Това подкопава доверието на купувачите.

Сред мерките са премахване на забраната за набиране на средства чрез предлагане на акции на компании за имоти.

Пекин наскоро внезапно се отказа от политиката си за нулев COVID в началото на декември. Вирусът обаче сега се разпространява в страната до голяма степен неконтролирано и вероятно заразява милиони хора на ден, според някои международни здравни експерти.

Според CIA жилищният пазар в Китай постепенно ще се стабилизира през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още