IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Country Garden направи плащания по дълга и донесе успокоение на китайския имотен сектор

Преди това най-голямата частна строителна компания в Китай не успя да плати лихви по облигациите си на стойност 22,5 млн. долара, които бяха дължими на 6 август

08:58 | 05.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Country Garden направи лихвени плащания по две доларови облигации в края на гратисния период във вторник, съобщи близък до компанията източник. Това е успокоение за изпитващата затруднения строителна компания и обхванатия от криза китайски имотен сектор, пише Ройтерс.

Най-голямата частна строителна компания в Китай не успя да плати лихви по облигациите на стойност 22,5 млн. долара, дължими на 6 август, задълбочавайки опасенията за ликвидното си положение. Това постави на нокти пазарите през 30-дневния гратисен период.

Въпреки скромната сума пропуснато плащане щеше да подкопае крехката надежда на финансовите пазари, че приетите от Китай значителни мерки за стимулиране на имотния сектор ще стабилизират изпитващия затруднения пазар и по-широката икономика.

Това щеше също да засили опасността от спиране на плащанията и исканията на притежателите на други доларови облигации за ускоряването им, съобщават притежатели на облигации и адвокати.

Цената на акциите на строителната компания намалява с около 3% във вторник и не се промени съществено след съобщението за направените плащания.

Имотният индекс в Hang Seng и китайският индекс CSI 300 Real Estate са надолу с по над 2%, след като някои инвеститори се възползваха от ръстовете предишните сесии.

Днешното развитие се случва, след като в петък Country Garden получи одобрение от кредитори по местния ѝ дълг за удължаване на срока за изплащане на частна облигация на стойност 3,9 млрд. юана (536 млн. долара).

Country Garden не е пропускала плащане по местни или чуждестранни облигации до пропуснатото плащане на лихви по две доларови облигации миналия месец, след като забавянето на търсенето на нови жилища доведе до по-засегнати парични потоци.

Наред с плащанията, които бяха дължими във вторник, Country Garden има и лихвени плащания за около 162 млн. долара по чуждестранни облигации, дължими до края на годината, показват данни на CreditSights.

Затрудненията на компанията отразяват крехкото състояние на имотния сектор в Китай, който съставлява приблизително една четвърт от втората по големина икономика в света и чието положение се влошава след началото на кампанията на правителството срещу високата задлъжнялост през 2021 г.

Положението се влоши и заради вялото възстановяване на икономиката след пандемията.

Секторът на услугите е записал най-бавния си ръст от осем месеца насам през август, показа допитване в частния сектор, публикувано във вторник. Слабото търсене продължава да преследва икономиката, а мерките за стимулиране не успяват да съживят значително потреблението.

Поредните стимули включваха намаляване на лихвите по съществуващи ипотечни кредити и преференциални заеми за купувачите на първо жилище в големите градове.

„В момент, когато местното търсене е слабо, а цените на жилищата намаляват, особено в по-малките китайски градове, все още има притеснения за крехкия имотен сектор“, коментира Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за парична политика и пазари в британската компания Hargreaves Lansdown.

„Усилията за стимулиране с цел повишаване на ипотечното кредитиране са добре дошли, но вероятно ще е нужен много по-голям пакет за подкрепа, за да се възстанови повече доверието в сектора, а застрашените имотни компании да бъдат поставени на по-здрава основа“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още