IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Country Garden за дълга ѝ донесе успокоение за китайските имотни акции

Очаква се компанията да влезе в преговори за преструктуриране на целия си чуждестранен дълг, за да избегне твърд дефолт

11:18 | 04.09.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Сделката на Country Garden с кредитори за удължаване на плащанията по местния ѝ дълг на стойност 3,9 млрд. юана (57 млн. долара) подкрепи акциите на строителната компания в понеделник и даде така необходимия отдих на затъналия в криза имотен сектор в Китай, пише Ройтерс.

Книжата на Country Garden поскъпнаха с 19% и достигнаха най-високото си ниво от 10 август насам, очаква се те да отбележат най-големия си еднодневен процентен ръст от ноември. Имотният подиндекс в хонконгския бенчмарк Hang Seng отбеляза ръст от над 9%.

Но макар че инвеститорите в компанията вероятно са си отдъхнали с облекчение, остава да се види дали мерките на правителството за стимулиране на сектора ще съживят скоро търсенето, ще смекчат ликвидните ограничения в сектора и ще разсеят мрачните перспективи пред по-широката финансова система.

Пекин прибави в понеделник към поредицата си от мерки през последните месеци за съживяване на втората по големина икономика в света одобрен състав на специално бюро за насърчаване на развитието и растежа на частната икономика.

Частният сектор отговаря за 80% от новите работни места в градовете, но не успява да привлече инвестиции на фона на крехкото възстановяване на икономиката през първото полугодие, като собствениците на бизнеси са ограничени и от слабото вътрешно търсене.

Влошаващите се финансови затруднения пред Country Garden са още едно доказателство за крехкото състояние на имотната индустрия в страната, която съставлява приблизително една четвърт от икономиката и е затънала в тежък дълг от 2021 г. насам.

Водещата частна строителна компания в Китай, която беше считана за финансово стабилна в сравнение с конкурентите си, не беше пропускала плащане по местен или чуждестранен дълг до лихвените плащания по доларови облигации миналия месец, тъй като забавянето в търсенето на жилища е засегнало паричните ѝ потоци.

Оттогава китайските власти въведоха поредица от мерки, най-значителните от които са намаляване на лихвите по съществуващи ипотечни кредити и потенциални заеми за купувачи на първо жилище в големите градове.

„Ще видим в идните месеци, ако тези мерки в подкрепа на предлагането успеят да съживят търсенето на покупки на жилище, което е от съществено значение за съдбата на строителните компании и възможностите им да обслужват дълговете си с настъпващ падеж“, коментира Тара Харихаран, управляващ директор на глобалния хедж фонд NWI Management в Ню Йорк.

Тя отбелязва, че на Country Garden и други строителни компании предстоят плащания на значителен дълг с настъпващ падеж тази година.

Съгласно постигнатата сделка след  гласуване на предложенията късно в петък Country Garden има право да изплати местния си дълг на вноски в следващите три години вместо да изпълни задълженията си до 2 септември.

Преговори за преструктуриране

Country Garden е направила също лихвени плащания по облигация за 100 млн. малайзийски рингита (21,5 млн. долара), които бяха дължими на 2 септември, съобщи запознат с въпроса източник. Това е още един знак, че компанията се стреми да изпълнява крайни срокове за плащания и да избегне дефолт.

Строителната компания има и още едно предстоящо предизвикателство пред плащането на дълга – края на гратисен период във вторник за пропуснати лихвени плащания миналия месец на обща стойност 22,5 млн. долара по две доларови облигации.

Избягването на дефолт по местния дълг със сделката за удължаването засили надеждите, че компанията ще може да направи лихвени плащания по тези облигации, съобщават трима от чуждестранните ѝ кредитори.

След като направи лихвени плащания, кредиторите очакват Country Garden да влезе в преговори за преструктуриране на целия си чуждестранен дълг, за да избегне „твърд дефолт“. Тя постъпи по сходен начин с местните си кредитори.

Макар че китайската имотна индустрия си осигури известен отдих, някои пазарни участници коментират, че планират да останат встрани от сектора в очакване на ръст на продажбите на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още