IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Country Garden спечели одобрение за удължаване на падежа по облигации в юани

Компанията може да си поеме дъх на фона на криза с ликвидността, която разтърси финансовите пазари в страната

09:57 | 02.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската строителна компания Country Garden Holdings Co. спечели одобрение от кредитори да удължи падежа по облигации в юани, което помага да избегне първи дефолт и дружеството може да си поеме дъх на фона на криза с ликвидността, която разтърси финансовите пазари в страната, съобщава Bloomberg.

Компанията е получила достатъчно подкрепа във вот, приключил късно в петък, за да удължи плащанията по неизплатена главница за 3,9 млрд. юана до 2026 г., показват документи, подадени към Shanghai Stock Exchange и видени от Bloomberg News. Облигациите имат падеж 2 септември, което означава, че в действителност падежът е на 4 септември, следващия работен ден.

Country Garden получи одобрение и за добавяне на гратисен период от 40 календарни дни, показват документите. Отделни предложения от малка група притежатели облигациите да бъдат обявени в неизпълнение поради скорошно понижение на оценката и да бъде извършено пълното плащане на датата на падежа не бяха приети.

Докато по-широката дългова криза в Китай навлиза в четвъртата си година, тестовете далеч не са приключили за Country Garden, преди най-голяма строителна компания в страната. Над дружеството са надвиснали още приближаващи крайни срокове по дългове, който има общи задължения за около 187 млрд. долара.

Тя трябва да плати общо 22,5 млн. долара в два доларови купона в рамките на гратисен период, който приключва на 5-6 септември, или рискува неизпълнение. Пазарите бяха разтърсени, когато пропусна първоначалния краен срок за тези плащания миналия месец, като китайските джънк облигации в долари – предимно емитирани от строители – спаднаха до най-ниските си нива тази година.

Country Garden не е отговорила веднага на коментар, чието искане е било след работното време.

Ръководена от една от най-богатите жени в Китай, Янг Хуян, компанията е важна за икономиката на страната поради големия си размер, с повече от 3000 жилищни проекта в по-малки градове и около 70 хил. служители.

Този статут даде на Country Garden мощта да устои на финансовата криза в индустрията, която доведе до рекордни неизпълнения, откакто China Evergrande Group за първи път пропусна плащания по облигации през 2021 г. Спадът в индустрията обаче застрашава тази поредица. Всяко препъване на Country Garden, сега шестият по големина строител в Китай по договорени продажби, рискува по-лоши последици, отколкото на Evergrande, като се има предвид, че има четири пъти повече проекти за имоти.

По-рано в петък двама притежатели на облигации в юани на Country Garden казаха, че им е била изплатена лихва. Предложеният от компанията основен план за удължаване не включва плащането на купона, което трябва да се извърши в понеделник.

Компанията наскоро публикува безпрецедентна нетна загуба от 48,9 млрд. юана за първата половина на годината и предупреди за възможно неизпълнение.

Китайските строителни предприемачи от частния сектор като Country Garden се борят с безпрецедентна криза, след като усилията на правителството да ограничи растежа, подхранван от дълга, и спекулациите с жилища доведоха до парични сривове. Официалните лица се опитаха да положат безброй усилия, за да стимулират търсенето на пазара на имоти, който заедно със свързаните индустрии представлява около 20% от икономиката. През последните дни властите обявиха нови стимули за затруднения имотен сектор.

Проблемите на Country Garden се засилиха през последните няколко месеца, тъй като през останалата част от тази година той намалява задълженията си в размер на 2,9 млрд. долара. Междувременно продажбите до края на юли са спаднали с 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още