IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници без заплати, тишина на обектите - имотните проблеми в Китай застигнаха и Country Garden

Финансовите проблеми на най-голямата преди време строителна компания в страната се прибавят към дълговата криза в имотния сектор

21:12 | 23.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На незавършен жилищен комплекс на Country Garden в покрайнините на северния китайски град Тяндзин строителството се е забавило до монотонно бръчмене, а няколко работници обикалят почти празния обект, пише Ройтерс.

„Не са ни плащали от Китайската Нова година (през януари). Всички сме притеснени“, казва 50-годишният работник Ван, който спрял да работи на обекта миналата седмица.

Огромният комплекс е един от двата проекта, които журналист на Ройтерс е посетил в петък в Тяндзин, пристанищен град с 14 млн. души население, на около 135 км югоизточно от Пекин. И двата обекта са управлявани от Country Garden, най-голямата строителна компания в Китай от гледна точка на обем на продажбите до тази година, а сега затънала в дългова криза, която може да се пренесе в по-широката икономика.

Строителството е частично или напълно спряло на двата обекта – по-големият с няколко редици от незавършени пететажни жилищни сгради, а другият – с бездействащи кранове и тъмнозелено скеле върху високи сгради. Работници в спални помещения на обектите се оплакват, че не са получавали заплащане от месеци.

„Намирам се под голям натиск“, казва работник на около 50 години, който разкрива само фамилията си Вей. Той допълва, че от началото на тази година е получил само еднократно заплащане от 4500 юана (618 долара), за да живее.

„Имам жена и дете, което скоро ще се върне в училище, както и възрастни родители… Работниците не могат да живеят само с това“, казва Вей.

Преди време считана за една от по-стабилните финансово строителни компании, Country Garden сега показва как цикълът се е обърнал за строителните предприемачи.

Финансовите ѝ проблеми се прибавиха към дълговата криза в имотния сектор в Китай, който съставлява приблизително една четвърт от втората по големина икономика в света. В момента тя губи пара на фона на спада на жилищния пазар и слабите разходи на потребителите.

Представител на Country Garden за проекта „Юнхъ Шанюан“ съобщи, че на всички „регистрирани работници“ е платено.

На обекта „Юндзин Хуатин“ правителството е наредило през юни строителството да бъде замразено до разрешаването на проблеми в управлението, съобщи представител на проекта в отделно комюнике до Ройтерс. Оттогава той е преминал инспекциите и се очаква работата да бъде възобновена следващата седмица, заяви още представителят и допълни, че замразяването няма да се отрази на целевата дата за завършване на обекта, която е октомври 2024 г.

Някои работници не са наети пряко от строителната компания, а от подизпълнителя ѝ, който „обещава да плати на работниците до края на този месец“, каза представителят на проекта „Юндзин Хуатин“.

Подизпълнителят на проекта Shenyang Tengyue Construction не е отговорил на обаждания на Ройтерс с молба за коментар.

Жилищното министерство не е отговорило на запитвания на агенцията дали е спряло изцяло строителството в имотния сектор или конкретно при Country Garden.

Незавършени домове

Country Garden има близо 1 млн. жилища за завършване, сочат данни на японската инвестиционна банка Nomura. Тя не е признала публично дали има спряло строителство по някой от проектите ѝ заради финансови ограничения.

В съобщение до фондовата борса от 10 август Country Garden заяви, че „няма да пожали усилия, за да гарантира завършването“ на апартаментите и, че ще „гарантира оперирането на проекти на национално ниво“, за да изпълни ангажимента си към купувачите на жилища.

Country Garden постигна бързо успеха си, като продаваше голям брой апартаменти при ниски маржове и с обещанието за „петзвезден живот“ в по-ненаселени и малки градове.

В Тяндзин има около десет проекта на Country Garden, като повечето са завършени и предадени на собствениците им, казва Гао Фей, инвестиционен мениджър в подразделението за Тяндзин на агенцията за недвижими имоти Centaline.

Гао отбелязва, че спрените строителни проекти са „относително малко“ в града, представляващи около десет от 300 обекта за продажба, но „в действителност има проекти, чието развитие се е забавило“.

„В Китай това е обичайно явление, защото сега всички предприемачи контролират ритъма на строителството според на темпа на продажби…, затова когато продажбите се забавят, строителството също се забавя“, отбелязва Гао.

Доверието в сектора пострада силно миналата година, много китайски купувачи на жилища заплашиха да спрат да изплащат ипотечни кредити, след като предприемачи спряха да строят предварително продадени жилищни проекти заради липса на ликвидни средства и строгите ограничения заради COVID-19.

Имотният пазар в Китай леко се възстанови през първото тримесечие на 2023 г., но обемът от сделки оттогава намалява, като жилищните пазари в повечето градове остават в „потиснато“ състояние, казва Гао.

„Виждаме, че много купувачи на жилища са засегнати от липсата на доходи, а това в замяна влияние на избора им на жилища за покупка и на имоти, които могат да си позволят“, допълва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още