IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Country Garden дадоха още една отсрочка по дълга ѝ

Изпитващата затруднения китайска строителна компания ще има още три години, за да изплати дълга си по шест местни облигации

10:44 | 12.09.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-голямата частна строителна компания в Китай Country Garden получи одобрение от кредиторите си да удължи изплащането на шест местни облигации с три години, съобщиха двама запознати с въпроса източници. Книжата на компанията поскъпнаха с 10% след съобщението, предава Ройтерс.

Одобреното от притежателите на облигации отлагане се случва, докато инвеститорите наблюдават внимателно дали новите стимули на китайското правителство, включително намаляването на лихвите по съществуващи ипотечни кредити и предлагането на преференциални заеми за покупки на първи дом в големите градове, са достатъчни, за да възстановят доверието на потребителите и да положат основите на евентуално възстановяване на имотния пазар.

Местните кредитори на Country Garden гласуваха в понеделник предложения на изпитващата затруднения строителна компания да удължи изплащането на осем местни облигации на стойност 10,8 млрд. юана (1,48 млрд. долара) с три години, поредно успокоение за изпадналия в криза имотен сектор в Китай.

При гласуването, което е приключило в 22 ч. хонконгско време в понеделник, кредиторите са одобрили удължаване на срока по шест от осемте облигации, съобщават двамата източници.

Гласуването за другите две облигации ще бъде отложено, допълниха източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят пред медии.

Листнатите на борсата в Хонконг акции на Country Garden поскъпнаха след новината, но са надолу с близо 60% от началото на годината. По-широкият индекс Hang Seng Mainland Properties също компенсира по-ранни загуби и е нагоре с 0,75%.

Новото гласуване се случи, след като на 1 септември Country Garden получи одобрение от кредиторите да удължи плащанията с три години по  местна частна облигация на стойност 3,9 млрд. юана (533 млн. долара).

Компанията също така направи лихвено плащане в последната минута по чуждестранна облигация миналата седмица, за да избегне дефолт.

Country Garden, една от малкото големи китайски строителни компании, които не са спрели да изплащат дълга си, е изправена пред ликвиден натиск заради намалелите си налични средства на фона на спада на продажбите, показаха междинни финансови документи.

Тя има дългове за 108,7 млрд. юана (14,9 млрд. долара), които трябва да изплати в следващите 12 месеца, а нивото на ликвидните ѝ средства е около 101,1 млрд. юана към края на юни, сочи междинният финансов отчет на компанията.

На чуждестранния облигационен пазар Country Garden има най-малко пет лихвени плащания, дължими този месец, включително две значителни лихвени плащания за 15 млн. долара по доларови облигации, дължими на 17 септември, и 40 млн. долара на 27 септември. И двете са с 30-дневен гратисен период.

Спиране на плащанията от Country Garden ще задълбочи имотната криза в страната, ще подложи на още по-голям натиск изпитващите затруднения банки и може да забави възстановяването не само на имотния пазар, а и на китайската икономика като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още