IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се възстановява през септември, но не и жилищният пазар

Цените на новите жилища в страната са продължили спада си за трети пореден месец

09:28 | 19.10.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са намалели за трети пореден месец през септември, сочат официални данни. Те попариха надеждите за обрат в търсенето по време на традиционно върховия за покупките на жилища период въпреки усилията за съживяване на изпадналия в криза имотен сектор, отбелязва Ройтерс.

Цените на новите жилища са намалели с 0,2% на месечна база, което е по-малко понижение спрямо 0,3% през август, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро. Цените са намалели с 0,1% на годишна база, колкото и през август.

Данните за цените на жилищата са публикувани ден след като отделни цифри показаха, че продажбите на имоти и инвестициите в имоти са продължили двуцифрените си спадове - знак, че втората по големина икономика в света не е излязла от затрудненията въпреки по-добрите от очакванията данни за брутния вътрешен продукт.

Китай увеличи стимулите през последните седмици, като смекчи правилата за получаване на заеми и вдигна ограниченията за покупки на жилища в някои градове в опит да подобри нагласите сред купувачите, които според анализатори са започнали да показват признаци на стабилизиране.

„Дали имотният пазар ще се възстанови напълно, зависи от представянето през четвъртото тримесечие и цените на новите жилища може леко да намалеят за цялата 2023 г.“, коментира Ма Хон, старши анализатор в института за анализ на инвестициите Zhixin.

Септември и октомври са традиционно върхови месеци за продажбите на нови жилища в Китай, като строителните компании предлагат промоции и пускат нови имоти на пазара.

От 70-те града, включени в данните за цените на жилищата, 54 са обявили спадове на цените миналия месец спрямо 52 през август. Цените на новите жилища в малките градове са намалели с 0,3% на месечна база след спада с 0,4 на сто през август.

„Имотният пазар в по-малките градове все още изпитва силни затруднения заради по-слабия растеж, отколкото във водещите градове, включително намаляване на нетното население и потенциални проблеми със свръхпредлагане“, коментират анализатори на Goldman Sachs.

Имотният сектор в Китай, който преди време беше двигател на икономическия растеж, е потиснат от регулаторни ограничения от 2020 г. насам, след като властите ограничиха прекомерния дълг и това затегна ликвидните средства и повиши рисковете от спиране на плащанията от строителните компании.

Но политиките за подкрепа повишават търсенето на жилища в някои големи градове, като цените на новите жилища са нараснали в Пекин и Шанхай. Търсенето обаче остава вяло в по-малките градове, които имат затруднения с прекомерно предлагане, докато на национално ниво имотният сектор остава в състояние на дълбок спад.

Цените на новите жилища в Шънджън и Гуанджоу са продължили да намаляват през септември. Ма отдава спада на факта, че в провинция Гуанджоу се намират централите на много частни строителни компании с ликвидни проблеми.

„Няма нужда от още политики за подкрепа за възстановяването на сектора, най-неотложният въпрос, който трябва да бъде разрешен, е ефективното освобождаване от дълговете на някои частни строителни компании“, коментира Ма.

Инвеститорите наблюдават внимателно Country Garden, най-голямата частна строителна компания в Китай, чиято централа също се намира в Гуанджоу, за признаци какво може да предстои за сектора.

Гратисният период за лихвено плащане на стойност 15 млн. долара по емитирана от компанията емисия облигации, изтече в сряда без нито дума за извършено плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 в момента имотния сектор буквално е замръзнал в почти целия свят. Знам, че брокерите са доста активни в тоя сайт, хора квото беше беше стягайте се за гладни години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Надявам се все повече читатели на медията ,граждани ,да видят с очите си какво се случва и какъв е резултата ,когато Централните банки вдигат лихвите продължително ,счупят вече пазара или нещо друго от икономиката ,какви са последиците .Това на фона на лъжите ,същите лъжи от преди 14 години че България е остров на стабилност .В цял свят сме свидетели на стагнация в глобалната икономика ,България никога не е била изолиран остров,и няма да бъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още