IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на китайската икономика се е ускорило през третото тримесечие

Страната е напът да постигне целта си за растеж от около 5% за цялата 2023 г.

09:24 | 18.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакванията през третото тримесечие, а потреблението и индустриалната активност през септември също изненадаха с ръст. Това показва, че поредицата от мерки през последно време помага за затвърждаването на колебливото възстановяване, предава Ройтерс.

Бързото отслабване на растежа на втората по големина икономика в света от второто тримесечие насам накара властите да засилят подкрепата си и публикуваните в сряда данни сочат, че стимулите започват да набират инерция, въпреки че имотната криза и други затруднения продължават да създават рискове за перспективите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,9% през юли-септември спрямо година по-рано, показват данните на Националното статистическо бюро. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за растеж от 4,4%. Покачването обаче е по-малко в сравнение с нивото от 6,3% през второто тримесечие.

Икономиката на Китай показва още признаци на стабилизиране. Графика: Bloomberg LP Икономиката на Китай показва още признаци на стабилизиране. Графика: Bloomberg LP

На тримесечна база брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,3 на сто през третото тримесечие, което е ускоряване спрямо ревизираните 0,5% през второто тримесечие и над очакванията за растеж от 1%.

„Изглежда, че всички тези стимули най-после започват да оказват влияние на растежа, продажбите на дребно, индустриалното производство и безработицата“, коментира Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index в Брисбейн.

Правителството трябва да постигне деликатен баланс в усилията си да възстанови икономическото равновесие, тъй като държавните ръководители трябва да се справят с имотна криза в страната, потиснато доверие в частния сектор, забавяне на глобалния растеж, напрежение между Китай и САЩ в търговията, технологиите и геополитиката.

През последните седмици Пекин обяви поредица от мерки, но възможностите му да стимулира растежа са подкопани от опасения за рискове пред дълга и крехкия юан, който пострада тежко тази година заради разширяването на спредовете в доходността, докато лихвите в света остават високи, водени от кампанията за затягане на Федералния резерв.

Азиатските индекси ограничиха загубите си след по-добрите от прогнозите данни за Китай, а юанът и зависимите от търговията австралийски и новозеландски долар постигнаха ръст. Юанът достигна едноседмичен връх от 7,2905 за долар.

Напът към постигане на целта за растеж

Инерцията при възстановяването показва, че целта на правителството за растеж през 2023 г. от около 5% вероятно ще бъде постигната.

„Подобряването в икономическите данни за третото тримесечие намалява вероятността правителството да въведе стимули през четвъртото тримесечие, тъй като целта за растеж от 5% е напът да бъде постигната“, коментира Джъвей Джан, главен икономист в компанията Pinpoint Asset Management.

„Вниманието на правителството и на пазара ще се пренасочи към перспективите за растеж през следващата година. Ключовият въпрос е каква цел за растеж ще си постави правителството и до какво фискално смекчаване ще прибегне“, допълва той.

Статистическото бюро съобщи, че Китай ще успее да постигне целта за растеж през 2023 г., ако растежът през четвъртото тримесечие надхвърли 4,4%.

През септември индустриалното производство е нараснало по-силно от очакванията до ниво от 4,5% на годишна база, но темпът е останал непроменен спрямо август, показаха отделни данни. Анализаторите очакваха увеличение с 4,3 на сто.

Ръстът при продажбите на дребно, индикатор за потреблението, също надмина очакванията с повишение от 5,5% миналия месец и ускорение спрямо покачването с 4,6 на сто през август. Анализатори очакваха продажбите на дребно да се разширят с 4,9%.

Инвестициите във фиксирани активи са нараснали с 3,1% през първите девет месеца на 2023 г. спрямо същия период на предходната година, докато прогнозите бяха за повишение с 3,2 на сто. Те се увеличиха с 3,2% през периода януари-август.

Забавяне на имотния сектор

Но задълбочаващата се криза в имотния сектор, който съставлява близо една четвърт от брутния вътрешен продукт, се превръща в голямо предизвикателство за държавните ръководители в стремежа им да задържат растежа, отбелязват анализатори.

Новите данни засилват притесненията. Инвестициите в имоти през деветмесечието на 2023 г. са намалели с 9,1% на годишна база, след като отбелязаха спад с 8,8% между януари и август. Инвестициите във фиксирани активи на частни компании са намалели с 0,6% през януари-септември спрямо година по-рано, което показва слабото доверие на частния сектор.

Спадът на инвестициите в имоти в Китай се задълбочава през септември. Графика: Bloomberg LP Спадът на инвестициите в имоти в Китай се задълбочава през септември. Графика: Bloomberg LP

Изпитващата затруднения имотна индустрия нанася удар на някои от най-големите имотни компании в страната.

Country Garden Holdings, най-голямата частна строителна компания в Китай, е на по-малко от час от потенциален дефолт по чуждестранния си дълг за 11 млрд. долара, тъй като все още не е направила лихвено плащане.

Усилията на държавните ръководители да подкрепят големите градове не успяват да засилят доверието, показвайки дълбочината на проблемите в индустрията, която изпадна в криза преди две години.

„Разликата между относително приличните макроикономически данни и слабите нагласи в имотния сектор е толкова голяма, че е трудно да си представим значително ускоряване на инерцията на растежа през четвъртото тримесечие в отсъствието на значителни стимули“, коментира Луис Лоо, икономист за Китай в Oxford Economics.

В сряда Международният валутен фонд понижи прогнозите си за растежа на азиатския гигант през 2023 и 2024 г. и предупреди, че забавянето при имотите може да доведе до спад на БВП на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
...и така на системи докато не се срине първия голям строител в Китай, чиито фалити засега се отлагат изкуствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още