IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика разочарова с представянето си през второто тримесечие

Слабият икономически растеж подлага на натиск държавните ръководители да предприемат още стимули

08:37 | 17.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Китай е нараснала слабо през второто тримесечие заради намаляващото търсене у дома и в чужбина. Инерцията след COVID се забавя бързо и засилва натиска върху държавните ръководители да предоставят още стимули, за да подкрепят икономиката, предава Ройтерс.

Китайските власти са изправени пред тежката задача да запазят възстановяването на икономиката и да държат под контрол безработицата, тъй като агресивни стимули може да увеличат дълговите рискове и да предизвикат структурни изкривявания.

Брутният вътрешен продукт се е повишил с едва 0,8% през април-юни спрямо предишното тримесечие, сочат данни на Националното статистическо бюро, оповестени в понеделник. Анализатори, участвали в допитване на Ройтерс, очакваха ръст от 0,5%. През първото тримесечие китайската икономика отбеляза ръст от 2,2 на сто.

На годишна база БВП се е разширил с 6,3% през второто тримесечие, като е ускорил растежа си спрямо 4,5% през първите три месеца на годината, но темпът е под прогнозираното покачване от 7,3 на сто.

Годишният темп е най-бързият от второто тримесечие на 2021 г., но показателят беше силно изкривен заради проблемите за икономиката, породени от строгата блокада заради COVID-19 в Шанхай и други големи градове миналата година.

Неотдавнашни данни показаха бързо забавяне на възстановяването след COVID, като износът намаля най-много от три години насам заради охлаждането на търсенето у дома и в чужбина, а продължителният спад на ключовия имотен пазар подкопава доверието. Слабата обща инерция увеличава очакванията, че държавните ръководители ще трябва да направят повече, за да заздравят втората по големина икономика в света.

Властите вероятно ще трябва да предприемат още стъпки за стимулиране, включително фискални разходи, за да финансират големи инфраструктурни проекти, да подкрепят повече потребителите и частните компании и да смекчат някои имотни политики, твърдят близки до властта източници и икономисти. Но според анализаторите бърз обрат е малко вероятен.

Всички погледи са насочени към заседанието на Политбюро по-късно този месец, когато лидерите може да очертаят курса на политиката за останалата част от годината.

Спешни мерки за подкрепа?

Макар че Китай е напът да постигне скромната си цел за растеж през 2023 г. от около 5%, някои анализатори твърдят, че има рискове целта да не бъде изпълнена.

„Растежът от едва 6,3% е много разочароващ, затова явно инерцията се забавя“, коментира Алвин Тан, ръководител на форекс стратегиите за Азия в RBC Capital Markets в Сингапур.

„С този темп на забавяне на икономиката сега има действителен риск целта за растеж да не бъде постигната – тези 5% може да не бъдат достигнати, ако икономиката продължава да се забавя с този темп. Затова смятам, че това създава по-голяма неотложност от повече мерки за подкрепа скоро“, допълва той.

Повечето анализатори смятат, че държавните ръководители вероятно ще предприемат скромни мерки за подкрепа, вместо да се насочат към агресивни стимули заради ограниченото поле за маневри и притесненията около рисковете от растящия дълг, отбелязват анализатори.

Но по-голямо забавяне може да предизвика загуба на работни места и да засили дефлационните рискове, подкопавайки още повече доверието на частния сектор, допълват те.

Високопоставен представител на централната банка коментира в петък, че банката ще използва политически инструменти като необходимата норма на възвръщаемост (RRR) и инструмент за кредитиране в средносрочен план, за да преодолее икономическите предизвикателства.

Миналия месец централната банка понижи бенчмарковата си лихва със скромните десет базисни пункта.

Само през юни продажбите на дребно в Китай са нараснали с 3,1% на годишна база, което е рязко забавяне спрямо 12,7 на сто през май, сочат данните. Анализатори очакваха ръст от 3,2 на сто.

Ръстът на индустриалното производство неочаквано се е ускорил до 4,4% миналия месец спрямо 3,5 на сто през май, но търсенето остава вяло на фона на колебливото възстановяване на икономиката след COVID.

Някои икономисти считат, че това се дължи на последиците от годините на строги COVID мерки и регулаторните ограничения в имотния технологичния сектор въпреки усилията на ръководителите в последно време да отменят някои ограничения, за да подкрепят икономиката.

Заради високата несигурност предпазливите домакинства и частни компании трупат спестявания и изплащат дълговете си, вместо да правят нови покупки и инвестиции. Младежката безработица е достигнала рекорден връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още