IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни инвеститори се насочват към инвестициите в опции върху китайски акции

Тази възможност се експлоатира все повече от инвеститори, които не искат да поемат риска на директното вложение, а да се възползват от бъдещ момент на промяна на политиката на нулев COVID

20:20 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Бързи чуждестранни пари се натрупват в китайски акции, като дори предпазливите инвеститори в САЩ правят рекордни залози чрез опции. Инвеститорите залагат, че Пекин ще намери път за излизане от имотната криза и проблемите заради политиката на нулев COVID, пише Financial Тimes.

Изкупуването на акции на борсите в Шанхай и Шънджън чрез програмата Stock Connect се увеличава до стойност от над 27 млрд. юана (3,8 млрд. щатски долара), според изчисления на FT, базирани на борсови данни.

Схемата е ключов маршрут за чужденци, които купуват ценни книжа от континентален Китай. Покупките изпреварват рекордните продажби на чуждестранни инвеститори миналия месец, след като президентът на Китай Си Дзинпин консолидира властта си на конгреса на Китайската комунистическа партия.

Ентусиазмът доведе до положителен нетен приток от инвестиции на китайските пазари. Той следва окуражаващите сигнали от Пекин, който преди няколко дни разкри повече подкрепа за задлъжнелите строителни предприемачи в страната.

Списък с мерки за оптимизиране на превенцията и контрола на Covid, публикуван в края на миналата седмица, също породи надежди, че се вижда края на икономически разрушителната политика на Си за нулев COVID.

Базиран в Шанхай директор на китайска брокерска компания предупреждава, че по-голямата част от входящите потоци досега изглежда идват от „по-спекулативни“ инвеститори, като хедж фондове, а не от дългогодишни мениджъри на активи, чието участие би сигнализирало за по-значителен ентусиазъм за дългосрочни вложения в китайски ценни книжа.

В САЩ инвеститорите купуват кол опции, за да не пропуснат рали при евентуално отваряне на икономиката след политиката на нулев COVID. Броят на текущите кол договори за най-ликвидните листвани в САЩ опции, проследяващи китайския фондов пазар, удари рекорд през последните седмици.

Обажданията дават на инвеститорите правото, но не и задължението да купуват активи на определена цена на по-късна дата. Най-ликвидните от тези договори са базирани на China Large Cap ETF на BlackRock, пасивен фонд, който проследява индекса FTSE China 50. Броят на неуредените договори се увеличава с 35 процента този месец и се удвоява от началото на септември.

Ейми Ву Силвърман, стратег за капиталови деривати в RBC Capital Markets, казва, че много инвеститори умишлено не са инвестирали достатъчно в Азия, защото е трудно да анализират геополитическите и политическите рискове. Има риск обаче и Си Дзинпин да реши, че политиката на нулев COVID приключва. Затова и закупуването на опции изглежда е един от по-привлекателните начини за запазване на експозицията.

Прукса Ямтонгтонг, старши инвестиционен директор на Asia Dragon Trust, коментира, че наистина има „известен интерес“, но не може да се каже доколко е устойчив. Това ще зависи изцяло от политиките, които се следват в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още