IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"В очакване на Годо": Инвеститори все още очакват силно възстановяване на китайските пазари

Критични сектори, като батерии за електрически превозни средства и производство на чипове, са ключът към трансформирането на китайската икономика

18:00 | 06.01.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Някои от най-големите банки на Уолстрийт залагат на значително възстановяване на китайския фондов пазар през 2024 г. след бруталното поражение от миналата година, въпреки че много мениджъри на фондове остават предпазливи заради липсата на по-силни политически сигнали от Пекин в подкрепа на икономиката.

Стратезите от JPMorgan прогнозират, че индексът MSCI China ще завърши годината с приблизително 18% ръст спрямо края на декември. Goldman Sachs поставя 12-месечната си цел за индекса на същото ниво, пише FT.

Фискалните и парични инжекции, администрирани от китайската Комунистическа партия в икономиката, не спряха разпродажбите на листнатите на местните пазари акции. Бенчмаркът MSCI падна с повече от 13 процента през миналата година.

„Това е като „В очакване на Годо“, коментира Ален Бокобза, ръководител на отдела за глобално разпределение на активи в Société Générale. Той цитира абсурдната пиеса на Самюъл Бекет, за да опише многото фалшиви изгреви за китайския фондов пазар през миналата година.

Слабото представяне на китайските фондови пазари доведе до изтичане на почти 90% от чуждестранните пари, насочени към китайски акции през 2023 г. Изчисленията на Financial Times, базирани на борсови данни, показват, че нетните чуждестранни инвестиции в китайския фондов пазар възлизат на едва 30,7 млрд. юана (4,3 млрд. долара) към края на декември 2023 г. Сумата е най-малката от 2015 г. насам.

Анализатори от Уолстрийт обаче вярват, че инвеститорите ще се върнат на китайските пазари, докато акциите са евтини.

„Ние не споделяме мнението, към което мнозина се придържат – че в Китай до голяма степен не може да се инвестира, и виждаме благоприятна ситуация риск-възнаграждение“, коментира Кунджал Гала, ръководител глобални нововъзникващи пазари във Federated Hermes.

Гала набляга на „критични области“ като батерии за електрически превозни средства и производство на чипове. Китай е важен глобален играч в тези сектори и те са доказателство, че страната може да насочи икономиката си към „по-устойчиви двигатели на растежа“.

Други мениджъри на фондове подчертават, че китайските акции се търгуват на исторически ниски цени. „Качеството на компаниите не се отразява в техните оценки“, коментира Алесия Берарди, ръководител нововъзникващи макростратегии в института Amundi Institute.

Уенди Лиу, главен китайски капиталов стратег в JPMorgan, признава, че много инвеститори „биха искали да видят пътна карта“ за това как китайските политици планират да се справят с проблемите на икономиката, като кризата на пазара на имоти и огромните дългове на местните правителства.

Според други анализатори повечето глобални инвеститори вероятно ще останат предпазливи по отношение на китайските акции преди годишната среща в Пекин, на която лидерите на Комунистическата партия обявяват целта за икономическия растеж и очертават политическите приоритети за следващата година.

„Става въпрос по-малко за „ако“ и повече за количеството и естеството на различните мерки за стимулиране, които очакваме“, допълва Бокобза.

Алехандро Аревало, ръководител дълг на нововъзникващите пазари в Jupiter Asset Management в Лондон, посочва, че е насърчен от коментарите на правителството, че е „все по-склонно“ да се намеси в подкрепа на икономиката. „Вярваме, че видяхме дъно на китайските пазари и настроения и, следователно, очакваме да видим известно подобрение там с напредването на годината“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още