IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиянието на могъщата някога централна банка на Китай намалява

Пекин централизира контрола на Комунистическата партия върху финансовите регулатори

11:55 | 25.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Влиянието на могъщата някога централна банка на Китай намалява, тъй като Пекин ускорява усилията си за централизиране на контрола на Комунистическата партия върху финансовите регулатори.

Някои от правомощията на Китайската народна банка бяха поети от орган за партиен надзор и обновен финансов регулатор, докато Пекин пренастройва модела си на растеж, пише FT.

Докато централната банка запазва жизненоважна роля на ежедневните парични пазари, нейният управител сега е класиран по-ниско в партийната йерархия от шефовете на някои от банките, които тя регулира.

Анализаторите казват, че промените ще намалят влиянието на централната банка върху вътрешната политика, както и ролята ѝ като комуникационен канал с глобалните регулатори и пазари.

„Една от най-големите жертви на новата финансова архитектура е пониженият статут на Китайската народна банка“, коментира Джордж Магнус, сътрудник в Китайския център на Оксфордския университет. Той допълва, че „реформаторските и модернизиращи тенденции на централната банка“ са считани за своеобразен „троянски кон който е позволил на правителството да експериментира с финансова либерализация и да интегрира други пазарно-ориентирани механизми [в рамките на] доминираната от държавата система“.

Сега обаче централната банка е изтласкана встрани, тъй като Китай се бори с бавен растеж след пандемията и дългова криза, която засегна сектора на имотите и местните власти.

„Китайската народна банка беше доста предпазлива за връщането към старата игра на кредитно финансирани инвестиции като начин за стимулиране на растежа“, казва чуждестранен академик, който наскоро се е срещнал с представители на финансовите регулатори в Китай.

Въпреки че централната банка винаги е работила под егидата на Държавния съвет на Китай или кабинета, нейните правомощия по финансовите въпроси са твърдо установени. Нейните технократи играеха ключова роля в оформянето на финансовите регулации през последните три десетилетия.

Реформатори като бившия управител Джоу Сяочуан, който ръководи банката в продължение на 15 години от 2002 г., изградиха близки лични връзки с чуждестранни колеги, включително бившия министър на финансите на САЩ Хенри Полсън.

От март насам обаче Пекин на практика постави Китайската народна банка под контрола на надзорен орган, ръководен от Комунистическата партия - Централната финансова комисия. Комисията има близо 100 служители, които да контролират финансовите дела.

Хе Лифън, вицепремиерът на страната и нов икономически и финансов лидер, оглавява офиса на комисията, която има думата при назначенията в централната банка. Той докладва на премиера Ли Цян и де факто е политикът, отговорен за икономиката и финансовите въпроси на Китай, според официалните изявления.

Пекин също така създаде Национална администрация за финансово регулиране - обновена версия на банковия и застрахователния регулатор. Органът осъществява надзор на всички финансови дейности, освен индустрията на ценните книжа. Той ще поеме повече от 1600 клона на Китайската народна банка на ниво окръг, според двама души, информирани за процеса. Централната банка е имала 1761 такива клона в края на 2021 г.

Централната банка на Китай е подложена и на дългогодишна антикорупционна репресия. Фан Ифей, бивш вицегубернатор, беше отстранен от длъжност миналата година, след като беше разследван за корупция. Сун Гуофън, ръководител на отдела за парична политика, е разследван от май 2022 г. насам.

Работата по надзора на нови финансови дейности като изключително популярната система за електронни плащания Alipay на Ant Group и финансовите злоупотреби оттогава частично се прехвърли към обновения регулатор.

Заради регулаторното трансформиране се размества и персонал. Пан, опитен централен банкер, беше назначен за управител на централната банка и неин партиен ръководител през август. Назначението е неочаквано, тъй като той ще навърши 60 години, неофициалната възраст за пенсиониране за много китайски държавни представители и служители.

В по-ниските ешелони някои съветници и ръководители на изследователски отдели, включително тези, които са склонни към пазарно ориентирани реформи, или са се оттеглили, или са били отстранени, казват източници на медията.

Председателите на бордовете на някои държавни банки, като Ляо Лин от Индустриалната и търговска банка на Китай, Гу Шу от Земеделската банка на Китай и Цай Силиан от Китайското животозастраховане, сега изпреварват Пан в йерархията на Комунистическата партия. Всички тези банкери са членове на централния комитет на партията, докато Пан, въпреки че де факто е надзорник на ежедневните операции на тези кредитори, не е такъв.

Предвид важността на йерархията в китайската система това поставя Пан в по-малко влиятелна позиция при дългосрочното планиране на финансовите дела на Китай.

Според анализатори Китайската народна банка сега може само да прилага политика, вместо да я оформя.

Подд натиска на Държавния съвет да подобри икономическите настроения централната банка на Китай сега използва повече квазифискални и временни мерки, които трябва да бъдат въведени от финансовото министерство, като основно средство за управление на икономиката. Лихвените проценти се явяват поддържаща мярка.

Някои анализатори предупреждават за рисковете от пренебрегване на основните икономически проблеми и маргинализиране на централната банка. „Паричните инструменти може да са в състояние да спрат натиска в краткосрочен до средносрочен план, но не са достатъчни, за да се справят с трудни въпроси в дългосрочен план, като намаляващата възвръщаемост на инвестициите, свиващата се работна сила и неравномерната система за социално подпомагане“, коментира Джон Ясуда, асистент професор по политически науки в университета „Джон Хопкинс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
angelnovaka
преди 4 месеца
Та голяма работа ако се окаже че си вкарат автогол , както обикнобенно обикновения човек ще плати тази цена а поднебесната порото ще си го премести в другия крачол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
"...Пекин ускорява усилията си за централизиране на контрола на Комунистическата партия върху финансовите регулатори..." Добре дошли в светлото минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още