IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противно на тенденцията за намаляване на риска McDonald's гледа по-уверено към Китай

Компанията си поставя за цел са има над 10 хил. обекта в азиатската страна до 2028 г.

21:48 | 04.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Решението на McDonald’s да поеме по-голям контрол върху бизнеса си в Китай и да се разшири агресивно на фона на забавянето при потребителите и геополитическото напрежение изглежда рисковано, но отплатата може да е голяма, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс.

Миналия месец базираният в САЩ производител на бургери постигна сделка да изкупи повторно дял от 28%, който китайският ѝ бизнес Carlyle Group придоби през 2017 г., което ѝ дава дял от 48% от операциите на стойност 6 млрд. долара на компанията, които включват също Хонконг и Макау.

Ходът е в рязък контраст с преобладаващата тенденция мултинационални компании да ограничават инвестициите си в Китай или да излизат напълно от тях заради геополитически и икономически предизвикателства.

Едно предимство за McDonald’s: мажоритарният ѝ партньор в китайския бизнес, CITIC, осигурява най-високо ниво на политическа закрила, коментира Джейсън Ю, управляващ директор за Голям Китай в компанията за пазарни анализи Kantar Worldpanel.

„Наличието на много силен, притежаван от китайската държава конгломерат, като партньор означава, че те няма да бъдат на преден план в геополитическата ситуация, това е доста важно“, отбелязва Ю.

Други американски компании, ориентирани към потребителите, като Starbucks, Apple, притежателят на Coach, Tapestry, и гигантът при спортните стоки Nike също остават посветени на китайския пазар.

Starbucks и Nike, които се натъкват на все по-голяма конкуренция от местни компании, предлагащи по-ниски цени, показват необходимост да останат гъвкави, за да защитят и разширят пазарния си дял, коментират анализатори.

Кафе гигантът запазва плановете си за разширяване и пусна по-малки по размер чаши. За сметка на това, Nike предлага локализирани и по-луксозни маратонки.

McDonald’s използва средства от инвестицията в Carlyle, за да удвои броя на ресторантите си от 2017 г. насам до 5500 и страната се превръща във втория ѝ по големина пазар. Компанията си поставя за цел да има над 10 хил. обекта в Китай до 2028 г.

Конкуренти на McDonald's също разширяват присъствието си в Китай.

Yum China, която оперира KFC и Pizza Hut, както и други брандове, вече има над 14 хил. обекта в страната. Сред местните играчи, специализираната в пилешки бургери Wallace съобщи през 2021 г., че е достигнала 20 хил. обекта, а по-новият играч Tastien, специализиран в бургери в китайски стил, има над 3500 обекта.

Разбира се, ако отношенията между Китай и Запада се влошат, оптимизмът може да се изпари, коментира Грег Халтър, директор на отдела за анализи в инвестиционната компания Carnegie Investment Counsel.

„Ако напрежението се задълбочи, може да видим не само McDonald's, а и други компании да намаляват инвестициите си в Китай по подобие на случилото се в Русия през последните две години“, допълва той.

Нужни са още по-голяма дигитализация и локализация, отбелязва Ю и допълва, че локализацията е от ключово значение за привличането на клиенти в сектора на ресторантите с ограничен брой услуги в Китай, оценяван на 140,2 млрд. долара.

Макар че менюто на McDonald’s в Китай е познато на американските потребители, има намигвания към местните вкусове като таро пай вместо ябълков.

По данни на Euromonitor пазарната стойност на ресторантите с ограничени услуги в Китай е напът да нарасне средно с около 4% годишно до 2025 г. Сред ресторантите с ограничени услуги, съсредоточени върху бургерите, в страната McDonald’s доминира с пазарен дял от 70%.

Бавният икономически растеж в Китай и вялите разходи на потребителите тази година вече вредят на финансовото представяне на глобални компании с експозиция към потребителския му пазар, но McDonald’s е в силна позиция да се представи добре, коментира Бен Кавендър, базиран в Шанхай управляващ директор и ръководител на стратегиите в China Market Research Group.

Той отбелязва, че търсещите стойност потребители от средната класа и по-ниските наеми за бизнес имоти в страната трябва да са от полза за такива бизнеси.

„Ако е имало някога подходящ момент за разширяване в Китай, това е моментът“, счита Кавендър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още