IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Microsoft удари рекордните 3 трлн. долара

Оптимизмът за изкуствения интелект подкрепи растежа на технологичния гигант

21:01 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. постигна рекордно висока пазарна оценка от 3 трлн. долара в сряда, което е най-пресният пример за това как оптимизмът за изкуствения интелект(AI) засилва напредъка на софтуерния гигант, предава Bloomberg.

Акциитe на компанията поскъпнаха с цели 1,6% до 405,13 долара за брой, ​​което увеличи пазарната капитализация на Microsoft до малко над 3 трлн. долара.

Тази стойност утвърди статута на Microsoft като една от най-големите публично търгувани компании в света. За кратко тя изпревари Apple Inc. - която миналата година стана първата компания, достигнала пазарна капитализация от 3 трлн. долара, но впоследствие отново остана зад производителя на iPhone, като оттогава двете се борят за първото място. В момента пазарната оценка на Apple възлиза на 3,03 трилиона долара.

„Има напредък в областта на генеративния изкуствен интелект, а Microsoft има голямо предимство в това отношение“, коментира Тед Мортънсън, стратег за технологичния сектор в Baird. "Да видиш компания с такъв мащаб и такъв растеж е впечатляващо, и мисля, че докато компанията продължава да се разраства, цената на акциите ще продължи да се увеличава."

Базираната в Редмънд, Вашингтон компания е част от т.нар. „Великолепна седморка“, която даде тласък на пазара през 2023 г., генерирайки около 57% от растежа. Този подем се запазва и през тази година, с ръст от 7,7%, който надвишава увеличението от 4,9% на индекса Nasdaq 100. На акциите на Microsoft се падат 7,3% от широкия индекс S&P 500.

Голяма част от ръста отразява ентусиазма на инвеститорите, свързан с изкуствения интелект и неговия потенциал да ускори увеличението на приходите и печалбата. Microsoft, чрез партньорството си с OpenAI Inc., се смята за един от най-големите бенефициенти на AI. Компанията пусна за клиентите си услуги, поддържани от AI.

„Разбираме, че компании като Apple и Google и Meta се опитват да постигнат печалба от продъктите си с генеративен AI, но трябва да признаем, че Microsoft в момента наистина има единственият работещ модел, който предоставя абонамент за ChatGPT “, коментира Брайън Мълбъри, клиентски портфолио мениджър в Zacks Investment Management.

Очаква се търсенето на AI и облачни услуги, които да го поддържат, да подкрепят растежа на Microsoft в дългосрочен план. Прогнозите сочат, че приходите на компанията ще нараснат с 15% през фискалната 2024 година, по-бързо, отколкото на компаниите в технологичния сектор като цяло, според данни на Bloomberg Intelligence.

Microsoft ще представи резултатите си за второто фискално тримесечие по-късно този месец.

Тези резултати показват, че акциите на Microsoft са едни от най-популярните на Wall Street. Над 90% от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, препоръчват на инвеститорите да купуват акциите на компанията, тъй като очакват средната им целева цена да нарасне с 7% спрямо текущите нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още