IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела: Microsoft иска стабилност, а не контрол върху OpenAI

Софтуерният гигант няма притеснения от структурата на стартъпа

14:18 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че макар да иска последователност и добро управление на партньора си OpenAI, той не се притеснява от структурата му на неправителствена организация и не иска по-голям контрол над стартъпа, пише Bloomberg.

„Това, което искаме, е добра стабилност“, коментира той в интервю за Bloomberg в Давос. „Инвестирахме, партнирахме си, каквито и да бяха и каквито и да са днес – организация с ограничена печалба, организация с нестопанска цел, каквото искате. Така че съм спокоен. Нямам проблеми с никаква структура“.

Надела и компанията му, която получи място на наблюдател без право на глас в борда на OpenAI след изненадващото отстраняване и бързото връщане на главния изпълнителен директор Сам Алтман, не настоява за по-сериозна позиция в борда. Под управлението на Надела Microsoft инвестира 13 млрд. долара в OpenAI, което направи гиганта най-големия инвеститор в стартъпа. Освен това софтуерната компания преработи изцяло продуктовата си линия, използвайки технологията, която е в основата на ChatGPT – продукт, който Надела определи като „първия продукт с изкуствен интелект, с който всички можем да намерим допирни точки“.

И все пак Надела коментира, че Microsoft не е прекалено зависима от OpenAI, отбелязвайки, че стартъпът разчита на Microsoft за ключови части от технологията, от която се нуждае, за да създаде своите продукти, както и че Microsoft проучва и разработва свои собствени програми за изкуствен интелект, отделно от своя партньор.

„Чувствам се много добре от това, което имаме“, коментира той относно партньорството. „В същото време се чувствам много способен да контролирам собствената ни съдба“.

Въпреки че миналата седмица Microsoft изпревари Apple и стана най-високо оценената компания по пазарна капитализация, Надела не е особено впечатлен от това постижение, което той нарече „индикатор за изоставане“.

„Последното, което искате да правите, е да се фиксирате върху цената на акциите, която знаем, че не означава нищо по отношение на това, което ще се случи утре, особено в нашата индустрия“, коментира той. „Честно казано, в известен смисъл проблемът е за всички нас – дали можем да заложим всичко на това, което следва“, посочи още.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още