IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Бандилов: Големите технологични компании вероятно ще доминират и тази година

Започна ли глобалното пренареждане на икономиката, коментира Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ

20:02 | 24.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Навлизането на изкуствения интелект на пазара започва да дава отражение върху различни компании в бизнеса. Той ще стимулира блокчейн технологията по начин, по който ще видим и обратната посока – двата актива (с включването на криптоактиви) ще се задвижват един друг от революцията, която предизвикват. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ.

„Последната година, а най-вероятно и тази, отново ще видим доминация на големите техкомпании, които единствени имат ресурса да инвестират в технологичните иновации и да предложат нови продукти и услуги на потребителите“, обясни той.

По думите му инвестицията във т. нар. „Великолепна седморка“ (Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Tesla и Meta Platforms) спокойно може да бъде ядро на всеки портфейл. „Очевидно е, че по-големите ръстове най-вероятно по-трудно ще дойдат от компания с толкова голяма капитализация. По-вероятно е големите ръстове да дойдат от компаниите, които през последната година паднаха повече от „Великолепната седморка“ и съответно имат потенциала да възвърнат повече позиции“, прогнозира Бандилов.

В анализа си за случващото се на пазарите мениджърът посочи, че китайската икономика наистина изпитва затруднения през последните години и за това говори ръстът на БВП, който в края на миналата година едва мина 5%, което за стандартите на Китай е изключително ниско. „По-решаващият показател обаче са чуждестранните инвестиции, които в момента са на тригодишно дъно“, съобщи Бандилов.

„Оценката на чуждестранните инвеститори е многозначна. Пряко отражение върху икономиката имат и проблемите в недвижимия сектор, които стартираха още с Evergrande и продължават да се задълбочават. Независимо от опитите на китайското правителство да минимизират ефектите, на този етап няма резултат“, смята Павел Бандилов.

Мениджърът отбеляза, че китайските акции се продават с премия в сравнение със свои аналози на други пазари. Според него те имат потенциал за ръст или за възвръщане на старите им върхове, особено когато има и държавна намеса.

„В последните години китайската икономика се опитва да се пренастрои – от модела, на който тя разчиташе на износ и евтина работна ръка, да мине към икономика, която потребява. Тези планове обаче бяха осуетени именно с бума при недвижимите имоти“, отбеляза Бандилов.

Що се отнася до американския пазар, той посочи, че индексът на потребителските нагласи в САЩ на Института в Мичиган показва, че американските потребители гледат много по-оптимистично на ситуацията и вече се отчитат позитивни настроения – нещо, което в Европа все още не се забелязва.

Кои компании са с най-голяма перспектива да успеят? Колко ще инвестира Китай за спасяване на фондовия си пазар? Защо на пазара доминират електромобили от Tesla и BYD? Къде са големите Mercedes, BMW, Volkswagen? Ще успее ли Европа да постави под прожекторите на инвеститорите достатъчно на брой компании, които да движат технологиите? Какво ще е законодателството върху криптовалутите? Ще бъде ли по-ангажиран с паричната политика на Федералния резерв Тръмп при евентуална изборна победа на президентските избори в САЩ? Възможно ли е Фед да понижи лихвите през март, преди да излязат данни от икономиката за първото тримесечие на тази година?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още