IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде ще дойде новата вълна на растеж на дигиталната икономика?

Нужна нова оценка на това колко са важни инвестициите в информационни технологии

15:56 | 02.03.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Редица проучвания през последните години потвърдиха силната връзка между инвестициите в информационните технологии и икономическия растеж, заетостта и продуктивността. Проучване на GSMA Intelligence установи, че за периода от 2000 до 2017 г. увеличение на потреблението на мобилни услуги средно с 10% е носило до 1% ръст на БВП, а този ефект се е засилил при преминаването от една технология за мобилни мрежи към друга (от 2G към 3G и от 3G към 4G).

След пандемията и предвид новата вълна на дигитализацията, която включва изкуствения интелект, решенията за киберсигурност, интернет на нещата и облачните изчисления, е нужна нова оценка на това колко са важни инвестициите в информационни технологии за световната икономика.

Днес е много трудно да говорим за живот без дигитални услуги и инфраструктура. Въпреки че в миналото терминът „дигитална икономика“ се ползваше за технологичната индустрия, като нещо отделно от другите сектора, днес това вече не е така. Дигиталните услуги се развиха и се превърнаха в съществена част от всички сектори на икономиката в света след Covid-19.

Правителствата например се възползват от дигиталната свързаност и технологиите за развитие на амбициозни дигитални правителствени инициативи, които да помогнат за увеличаване на достъпа и разширяване на публичните услуги за гражданите. За бизнеса дигиталната трансформация не просто е необходима за адаптиране към променящите се изисквания на потребителите, но и за създаването на нови бизнес възможности.

Кои дигитални технологии ще бъдат най-търсени?

Фундаментално за растежа на дигиталната икономика, разбира се, ще е продължаващото развитие на информационните технологии, включително мрежите, облака и особено на 5G и следващото поколение свързаност.

5G ще бъде от ключово значение за телекомуникационните мрежи на бъдещето и ще позволи допълнителна дигитализация. Той ще повлияе значително на икономическия растеж в много сектори. При определени сектори навлизането на тези технологии ще е много по-бързо. Бързият растеж на финансовите технологии в много части от света, като Индия и Африка, е добър пример за това.

Без инвестиции в информационни технологии за телекомуникационни мрежи като 5G, повечето компании няма да могат да се възползват от сегашните и следващите поколения иновации, в това число изкуствения интелект, машинното обучение, решенията за сигурност, интернет на нещата и изчислителните облаци.

Проучване на GSMA Intelligence, Economist Impact и Huawei показва, че изкуственият интелект ще бъде най-търсената технология в следващите две години. Такъв отговор са дали 31,6% от респодентите, включени в глобално проучване. На второ място се нареждат решенията за киберсигурност (30,4%) и интернет на нещата, също с 30,4%. Това не е изненадващо, като се имат предвид възможностите за ползване на изкуствен интелект и потенциалът му да разтърси редица пазари и сектори. Здравният мениджмънт, превенцията на измами и устойчивостта са само част от областите, които могат да бъдат трансформирани от изкуствения интелект в краткосрочен план.

На четвърто място в проучването се нареждат облачните услуги с 29,8%, а след тях – автоматизацията на процеси чрез използването на роботи (26,2%). Блокчейн технологиите са посочени от 25,2%, допълват данните на GSMA Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още