IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната от съкращения сред технологичните компании застига и X на Alphabet

Компанията търси външно финансиране за иновативните си проекти

22:40 | 22.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лабораторията за иновативни технологии на Alphabet съкращава десетки служители и се обръща към външни инвеститори за финансиране на проектите си, пише Bloomberg.

Подразделението ѝ, известно като X, през последните месеци засили дискусиите за финансиране с рискови и други инвеститори, твърдят източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни. Лабораторията използва нова структура, която ще позволи на проектите ѝ по-лесно да излязат от X като независими стартъпи с подкрепата на Alphabet и външни спонсори, твърди един от източниците, като същото става ясно и от имейл до служителите, изпратен и на Bloomberg.

X търси смели подходи към големи предизвикателства каквито са климатичните промени и свързаността, но до момента са създадени малко устойчиви бизнеси благодарение на усилията му.

„Разширяваме подхода си, за да се фокусираме върху разработването на повече проекти като независими компании, финансирани от външни инвеститори“, пише в имейла Астро Телър , ръководител в лабораторията. „Ще направим това, като отворим нашия обхват за сътрудничество с по-голяма база от индустриални и финансови партньори и като продължим да държим на стегнатите екипи капиталовата ефективност.“

Като част от преструктурирането си X съкращава десетки служители, според един от хората, запознати с въпроса. Съкращенията са основно при помощния персонал, съобщава източникът. Alphabet не е отговорила на имейл с искане за коментар. 

Създадена от съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, X плени въображението на обществото с проектите си, които се простират от самоуправляващи се коли до балони, които могат да летят на голяма надморска височина и осигуряват интернет на отдалечени места. През последните години обаче лабораторията беше подложена на по-голям натиск да покаже, че може да превърне своите спекулативни залози в печеливши бизнеси, а компанията майка Alphabet води кампания за свиване на разходите.

Този месец Google съкрати стотици служители от екипи, включително в областта на хардуера и инженеринга, като им вариант да освободи още такива, тъй като компанията се фокусира върху изкуствения интелект.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат, която опитваше да наложи по-сериозна финансова дисциплина, вече ще заеме нова роля като председател и главен инвестиционен директор и ще ръководи отдела, който включва X.

„Тя ще засили процеса отвътре и ще увеличи шансовете за успех и броя на перспективните бизнеси“, пише в имейл Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities.

Откакто Google се трансформира като конгломерат през 2015 г., иновативните проекти на X се опитват да се отделят като подразделението Other Bets или други независими предприятия под шапката на компанията майка Alphabet. Но Alphabet няма място за много други като Other Bets, създавайки пречка за проектите, стартирали в X, заяви един от източниците, запознати с въпроса. Стартиращите фирми в рамките на X често са изправени пред избора да изчакат да се освободи място или да започнат да работят самостоятелно.

Служителите на X са проучвали набирането на външен капитал за своите проекти в миналото, но ръководството на Alphabet е било предубедено, посочват двама души, запознати с въпроса.

В допълнение към търсенето на рисков капитал, X се е срещала с представители на семейни бизнеси, държавни инвестиционни фондове, фирми за частни капиталови инвестиции и стратегически инвеститори или компании, работещи в същите индустрии, към които са насочени иновативните проекти, допълват източниците.

Лабораториите за иновации в Силициевата долина са застрашени по време на съкращения на работните места и бюджета. Миналата година Google съкрати повечето служители в Area 120. X съкрати някои работни места миналата година, но досега се въздържаше от по-значителни промени.

„Този ​​подход ще ни даде възможност да се съсредоточим върху това, което служителите в X правят най-добре: създаване на революционни технологии, които да помогнат за решаването на някои от най-неотложните проблеми в света“, пише Телър в бележката до служителите си. „Защото сега светът се нуждае от новаторски проекти повече от всякога.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dani_2077
преди 3 месеца
Съвсем нормално ... кой ще ги финансира, за да правят НИЩО ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още