IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: 2024 г. ще е годината на компаниите, възползващи се от AI в дейността си

Акциите на Nvidia успяха да капитализират цялата мания върху изкуствения интелект, коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток"

14:34 | 03.01.24 г. 1

За 2023 г. "златото" се оказа изкуственият интелект (AI). За 2024 г. все още не се вижда на хоризонта тренд, който да изравни ентусиазма от него, но може би сега е времето на компаниите, които ще се възползват от силата на изкуствения интелект, и това са биотехнологичният сектор и киберсигурността. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток".

Той посочи, че изминалата 2023 г. бе годината на AI и технологичните компании, като на „Великолепната седморка“ се дължи 70% от 24-процентовия ръст на S&P500, а Nvidia покори годината с повишение от 239% в цената на акциите си.

„Всички търсеха хардуера, който Nvidia произвежда. Акциите на компанията успяха да капитализират цялата мания върху изкуствения интелект, даде пример анализаторът. – Nvidia беше компанията, която продава лопати и кирки на хората, които са вманиачени по златото и отиват да го търсят като изкуствен интелект. Анализатори очакват средната цена на Nvidia да достигне 665 долара за акция през 2024 г., някои крайни оптимисти говорят и за 1100 долара“.

„През 2023 г. видяхме и възкръсване на акциите на Meta на Wall Street, която бе нарочена за разочарование за 2022 г.“, обясни пазарният анализатор. Той посочи, че компанията предприема сериозна оптимизация на разходите и процесите и имплементира изкуствения интелект, който допринася за повишение на приходите от реклама. Компанията използва AI, за да оптимизира рекламите си и да ги предлага на най-подходящите потребители, докато секторът за виртуална реалност на Meta се представя изключително слабо.

По думите на Чаушев „ще е хубаво секторът за виртуална реалност за Meta да води до ръстове, тъй като за последното тримесечие Metalabs, от дивизията на Meta, е на загуба от 3,7 милиарда долара, а приходите са около 220-230 милиона долара. Той е убеден, че към момента нещата не изглеждат оптимистични за проекта, но допусна, че „в бъдеще ще видим нещо, но едва ли ще е 2024 г., а по-скоро 2025 г., ако има някакво положително развитие“.

Според него представянето на компанията за круизи Royal Caribbean Cruises не бе очаквано от някои анализатори, но резултатите са добри и не са учудващи, тъй като круизният сектор пострада изключително по време на Covid. „Очаква се ръст от 14% на печалбите на компанията в следващото тримесечие, но не очаквам да се повтори добрата година“, е мнението на експерта.

Чаушев коментира, че индексът S&P500 се представи изключително добре през изминалата година, особено от октомври до началото на декември, когато отбеляза девет поредни седмици на ръстове.

Той напомни, че през 2022 г. се наблюдаваше изключително добро представяне на акциите на енергийните компании, но през миналата година това не се повтори. „Очаква се 2024 г. да е изключително волатилна за енергийния сектор, тъй като той е зависим от цената на петрола, в която се наблюдаваха трусове след нападенията на кораби в Червено море. Глобалните икономики играят важна роля за сектора, тъй като от тяхното представяне зависи търсенето на петрол“, посочи анализаторът и допусна, че цените на петрола може да се „изстрелят нагоре“ и това да донесе приходи на енергийните компании, но това зависи от конфликта в Близкия изток.

Подценена или надценена ли е акцията на Nvidia и ще има ли корекция в цената? Завърна ли се Meta в полезрението на инвеститорите? Защо се сриват акциите на Enphase Energy, FMC и Dollar General Corp.?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
https://investor.bg/a/566-***-i-analizi/386978-mahmurlukat-sled-golyamoto-ai-opiyanenie-mozhe-bi-teparva-zapochva ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още