IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google планира да обособи производство на лаптопи в Индия

Компанията ще използва като подизпълнител HP, а готовата продукция ще бъде насочена главно към образователния сектор на страната

10:46 | 02.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google, водещо звено на американската технологична компания Alphabet Inc., ще обособи производство на своите лаптопи Chromebook в Индия, превръщайки се в поредния представител на международния технологичен сектор, който разширява своята производствена дейност на ключовия пазар, съобщава Bloomberg.

Компанията ще си партнира с HP Inc. за производството на Chromebook в Индия, споделя главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай в пост в социалната платформа X, известна преди като Twitter.

Този ход ще помогне на Google да засили предлагането в Индия и да се конкурира по-ефективно в сферата на компютрите с Windows с имена като Dell Technologies Inc. и Asustek Computer Inc. Това е и още една победа за плана на министър-председателя на южноазиатската страна Нарендра Моди за привличане на чуждестранни технологични инвестиции в Индия чрез програма на стойност 2 млрд. долара.

Най-многолюдната държава в света разширява своя сектор за производство на електроника, докато компаниите диверсифицират производството спрямо Китай на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Местното производство ще помогне на Google да поддържа постоянни доставки в Индия и да избегне евентуални ограничения на вноса. Лаптопите Chromebook обикновено се предлагат на ниска цена на пазара и имат носят малки маржове, което ги прави чувствителни към всякакви мита.

Ню Делхи разхлабва ограниченията върху вноса на лаптопи, таблети и друг вид изчислителен хардуер, давайки на производителите повече време да се подготвят за потенциални ограничения, съобщи Bloomberg по-рано.

Лаптопите Chromebook ще бъдат произвеждани в завод на Flex Ltd. близо до Ченай, в Южна Индия, където HP сглобява лаптопи и настолни компютри от 2020 г. Производството на Chromebook трябва да започне на 2 октомври, като тези лаптопи ще бъдат насочени главно към образователния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още