IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google обсмиля развод с чиповете на Broadcom

Интернет гигантът търси по-голяма самостоятелност, разработвайки собствени компоненти

20:45 | 21.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на Broadcom се понижи с 6% в четвъртък, след като The Information написа, че директори на Google са обсъдили възможността да се откажат да работят с компанията що се касае до доставките на чипове с изкуствен интелект, като идеята е това да се случи от 2027 г., предава Ройтерс.

Google ще проектира сама чиповете си, ако реши да следва този план. Това би спестило на технологичния гигант милиарди долари, които плаща всяка година, пише the Information, позовавайки се на свой източник.

Google засилва инвестициите си в чипове тази година, докато се опитва да не изостава от Microsoft, която доминира преживяващия бум пазар на приложения с генеративен изкуствен интелект като ChatGPT. 

Според статията колебанията на Google следват спор между компанията и Broadcom относно цената на чиповете. 
Освен това Google работи по заменянето на Broadcom с Marvell Technology като доставчик на полупроводници, които свързват сървъри с етернет суичове в нейните центрове за данни. 

Broadcom, Google и Marvell не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар по темата. 

Цената на акциите на Marvell се повиши с повече от 3% преди началото на борсовата сесия, докато книжата на Broadcomm поеха надолу до 777 долара. 

Broadcom е смятана за вторият по големина печеливш от бума на генеративния изкуствен интелект след Nvidia. Главният изпълнителен директор Хок Тан през юни прогнозира, че технологията може да отговаря за над една четвърт от приходите от чипове на компанията за следващата година.

През май анализатори от J.P. Morgan прогнозираха, че Broadcom може да генерира 3 млрд. долара приходи от Google тази година, след скорошното "ускоряване на поръчките".

Google проектира чиповете си с изкуствен интелект заедно с Broadcom. По думите на анализатори Broadcom работи и с Meta Platforms по специалните чипове на гиганта в социалните мрежи.
През последните години технологични гиганти - от Microsoft до Amazon - се надпреварват да разработят специални чипове, които им помагат да свиват разходите си и са подходящи за определени работни процеси. 

Тези усилия се ускориха през тази година, след скока на цената на H100 на Nvidia - чипът, който стои зад повечето приложения с генеративен изкуствен интелект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 7 месеца
За "собствени чипове" вече са закъснели (относително), защото AI се случва СЕГА, а не през 27-*** или после. Огромните инвестиции са сигурни, но гарантираният резултат НЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още