IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom разочарова с новата си прогноза

Компанията се страхува, че слабите разходи на компаниите ще надделеят над бума на търсенето, свързано с AI

11:47 | 01.09.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американският производител на чипове Broadcom прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха малко под очакванията на Wall Street поради опасения, че по-слабите корпоративни разходи и силната конкуренция на пазара на мрежови чипове ще надделеят над ползите от бума в търсенето, свързано с изкуствения интелект, предава Ройтерс.

Новината доведе до 3,4% понижение на цената на акциите на базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания по време на следборсовата търговия в четвъртък.

Слабото корпоративно търсене, съчетано с по-бавното от очакваното възстановяване на пазара на потребителска електроника, също се отразява на бизнеса с полупроводници на Broadcom.

Цялата софтуерна индустрия усеща удара от по-малките бюджети за информационни технологии на компаниите, както в САЩ, така и в Европа. Софтуерното портфолио на Broadcom е засегнато от тези проблеми.

Въпреки че компанията представи нови мрежови продукти, които да отговарят на работните натоварвания на изкуствения интелект, конкуренцията нараства от страна на компании като Nvidia и Marvell Technology.

Слабата прогноза на Broadcom отразява зависимостта ѝ от традиционни сървъри, където търсенето е слабо, тъй като е „изядено“ от сървърите за изкуствен интелект, коментира анализаторът на Summit Insights Кингай Чан.

„Търсенето на пазарите за мрежи за съхранение и широколентов достъп е много смесено“, добавя той.

Компанията за чипове очаква приходите ѝ за текущото тримесечие да достигнат около 9,27 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за 9,28 млрд. долара, според данни на Refinitiv.

Приходите за третото тримесечие са 8,88 млрд. долара. Анкетирани от Refinitiv анализатори очакват приходите да достигнат 8,86 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 10,54 долара на акция през тримесечието, завършило на 30 юли. Това се оказа над средната прогноза за 10,42 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още