IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom залага на силна прогноза благодарение на търсенето на мрежова инфраструктура

Приходите през фискалното второ тримесечие ще са около 8,7 млрд. долара - над средната оценка на анализатори

11:36 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Broadcom Inc., един от най-големите в света производители на чипове, очаква ръстът на продажбите да се забави през втората половина на годината, но прогнозира „меко приземяване“, тъй като компанията продължава да харчи за корпоративна мрежова инфраструктура.

Приходите през фискалното второ тримесечие ще са около 8,7 млрд. долара, става ясно от изявление на Broadcom, което е над средната оценка на анализатори за 8,58 млрд. долара, съобщава Bloomberg. И макар втората половина на годината да донесе забавяне, Broadcom очаква продажбите да продължат да растат спрямо размера им година по-рано, коментира главният изпълнителен директор Хок Тан.

Прогнозата предполага, че Broadcom ще успее да се справи със забавянето по-добре от конкурентите си при полупроводниците. Тан цели да избегне натрупване на инвентар, като внимателно управлява доставките, разчитайки отчасти на строгите политики на компанията, които не позволяват на клиенти да отказват поръчки.

Broadcom все още има запълнен капацитет на поръчки за фискалната година. въпреки че някои клиенти вече поискаха забавяне на поръчките, това не е имало съществен ефект върху представянето на компанията като цяло, посочват от Broadcom.

Акциите на производителя завършиха борсовата сесия в четвъртък с ръст от 0,9% до 598,65 долара. Книжата се представиха по-добре от тези на конкурентите през 2022 г., въпреки че от началото на тази година губят част от привлекателността си. За 2023 г. акцията поскъпва със 7%.

Главният изпълнителен директор на Broadcom бе бичо настроен за търсенето на мрежови чипове и потребителски продукти, използвани за изграждането на изчислителните мощности, необходими за захранване на системи за изкуствен интелект като ChatGPT. Потребителите са по-развълнувани за тази област и търсят нови продукти за такава употреба, коментира той.

В същото време звеното на компанията за безжични продукти отчита умерен растеж през тримесечието и най-вероятно ще отчете спад на продажбите през настоящия период спрямо година по-рано. Ръстът миналото тримесечие е получил подкрепа от големия северноамерикански потребител на компанията – израз, използван обикновено за Apple.

През първото тримесечие на компанията, завършило на 29 януари, печалбата на Broadcom е 10,33 долара на акция, като се изключват някои еднократни ефекти. Приходите са нараснали с 16% до 8,92 млрд. долара. Анализаторите очакваха съответно печалба от 10,16 долара и продажби за 8,9 млрд. долара.

Бизнесът с чипове на компанията отчита продажби за 7,1 млрд. долара за тримесечието, ръст от 21% спрямо година по-рано, което е над някои оценки. При инфраструктурния софтуер налице е свиване от 1% до 1,8 млрд. долара, което е под прогнозите.

Компанията отчита ръст на приходите на годишна база от почти десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още