IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta се застъпи за споделянето на своята технология за изкуствен интелект

Компанията може да разчита на хиляди разработчици по целия свят, които да помогнат за подобряването на нейните ИИ модели, изтъква ръководството ѝ

11:28 | 01.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ян ЛеКюн, главен разработчик на ИИ проекти в Meta. Снимка: Bloomberg L.P.
Ян ЛеКюн, главен разработчик на ИИ проекти в Meta. Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на Meta Platforms Inc., говорейки по време на събитие в четвъртък, обявиха, че няма големи недостатъци в откритото споделяне на технологията за изкуствен интелект (ИИ) на американската технологична компания, въпреки че много конкуренти възприемат обратния подход.

През последните няколко месеца Meta пусна версии с отворен код на своите големи езикови модели – технологията зад ИИ чатботове като ChatGPT. Идеята е да се запазят тези модели безплатни и след това да се спечели предимство чрез изграждане на продукти и услуги върху тях, изтъкват  ръководителите, цитирани от Bloomberg.

„Наистина няма комерсиален недостатък да го направим достъпен и за други хора“, посочва Ян ЛеКюн, главен разработчик на ИИ проекти в Meta.

Компанията се присъедини към някои от най-големите технологични разработчици в света в приемането на генеративен ИИ, който може да създава текст, изображения и дори видео въз основа на прости подкани. Но тези фирми не поемат по един и същ път. Много от най-добрите разработчици, включително OpenAI и DeepMind на Google, в момента не отварят своите големи езикови модели.

Компаниите често се страхуват да разкрият работата си, защото конкурентите могат да я откраднат, коментира Майк Шрьопфер, старши сътрудник в Meta и бивш главен технологичен директор. „Чувствам, че се приближаваме към този свят, в който всички се затварят, тъй като това става конкурентно важно“, добавя той.

Но да останеш отворен има своите предимства. Meta може да разчита на хиляди разработчици по целия свят, които да помогнат  за подобряването на нейните ИИ модели. Това означава, че технологията може потенциално да се подобри с по-бързи темпове, отколкото ако компанията използва само собствените си експерти.

„Ако правите това тайно, изоставате“, категоричен е ЛеКюн.

Скорошните сътресения в редиците на създателя на ChatGPT OpenAI ускориха глобалния дебат за еволюцията на ИИ и дали компаниите трябва да бъдат по-прозрачни относно своите подходи при разработването революционна технология.

През лятото Meta представи комерсиални версии на Llama 2 и Code Llama — ИИ технология, която съперничи на ChatGPT и GitHub Copilot на Microsoft Corp. Предоставяйки безплатен достъп до своите големи езикови модели, които изискват огромни количества изчислителна мощност, Meta позволява на по-малки компании и разработчици да създават ИИ инструменти.

Meta планира да таксува някои големи компании, като Microsoft, Amazon.com Inc. или Google на Alphabet Inc., за използването на нейните големи езикови модели, посочи главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг пред инвеститорите по-рано тази година. „Не мисля, че това ще бъде голям приход в близко бъдеще, но в дългосрочен план се надяваме, че това ще нарасне“, добави той.

Екипът FAIR на Meta, съкратено от Фундаментално изследване на изкуствения интелект (Fundamental Artificial Intelligence Research), беше създаден преди десетилетие и сега има повече от 400 експерти, разпръснати в Северна Америка и Европа. Напоследък екипът се фокусира повече върху намирането на приложения на продукти за своите изследвания. През януари Meta създаде нова продуктова група, фокусирана единствено върху вливането на технологии за генеративен ИИ в своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още