IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Meta може да спечели от драмата в OpenAI?

Зукърбърг и компанията му гледаха цялото корпоративно фиаско отстрани

08:22 | 24.11.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Meta (компанията майка на Facebook) Марк Зукърбърг може да не участваше директно в драмата около шокиращото уволнение на Сам Алтман от стартъпа за изкуствен интелект OpenAI и завръщането му по-късно на същия пост, но лидерът на интернет гиганта и компанията му биха могли да се възползват от случилото се, пише CNBC.

Много се изговори за това кои са „победителите“ в сагата с изпълнителния директор на OpenAI. Някои експерти смятат, че Microsoft и нейният главен изпълнителен директор Сатя Надела са големите печеливши, докато членовете на борда на OpenAI, които предизвикаха скандала, са основните губещи.

Microsoft, най-големият инвеститор в OpenAI, позиционира стартъпа като ключов партньор в облачните изчисления, промотирайки Алтман и неговия екип през цялата година на множество събития. Той създаде асоциация у всички между себе си и основателя на ChatGPT. Но това донякъде имаше обратен ефект, когато критиците се усъмниха как своеволията в борда може да са останали извън полезрението на Надела и компанията му.

Междувременно Meta и Зукърбърг имаха лукса да наблюдават корпоративния цирк отстрани. Това може да помогне на Meta да засили своите инициативи за отворен код Llama AI, тъй като някои компании се стремят да диверсифицират, с идеята да не разчитат само на езиковия модел на една компания. А това дори може да помогне за набирането на кадри.

Meta продължава да инвестира значително във генеративния изкуствен интелект и свързаните с него големи езикови модели, които помогнаха за създаването на ChatGPT на OpenAI. Екипът на технологичния гигант за проучвания в сферата на изкуствения интелект, както и DeepMind на Alphabet, са едни от най-уважаваните в технологичната индустрия.

Технологичните експерти, които искат да работят в частния сектор, може да се чувстват комфортно в стабилността на Meta и нейната изследователска лаборатория след сериозното разклащане, почти довело до колапс, в една от водещите стартиращи фирми за изкуствен интелект в индустрията.

Както един потребител на услугата Threads написа в сряда: „Всички казват, че Microsoft е големият победител от фиаското в OpenAI. Но спокойно мога да кажа, че в крайна сметка Meta ще бъде големият победител“.

„Ако сте изследовател на AI и ще работите в технологичен гигант, това може да е компанията с най-големия отворен код и публични изследвания“, пише още той.

Ян Лекун, лидерът на Meta, отговарящ за изкуствения интелект, отговори на публикацията с краткото: „Да“.

Освен това има потенциални бизнес възможности.

Фиаското в OpenAI породи опасения сред клиентите на стартъпа и други корпоративни лидери относно това дали трябва да разчитат само на един вид голям езиков модел в рамките на бизнес стратегиите си. Експерти коментираха пред CNBC, че случилото се в OpenAI е дало тласък на бизнеса да намали зависимостта си от големите езикови модели на OpenAI и да се насочи към такива на други стартъпи като Anthropic и Cohere.

Meta може да се възползва, ако компаниите продължат да търсят множество доставчици на AI, по същия начин, по който ползват облачни услуги от различни играчи. Компанията силно рекламира своя изкуствен интелект с марката Llama, който е достъпен безплатно чрез модел с отворен код. Llama е привлекателна, защото разработчиците могат да ползват и да персонализират големия езиков модел според конкретните си нужди, без да са свързани с конкретен доставчик.

Колкото повече разработчици имат достъп и подобряват Llama, толкова повече Meta може потенциално да намали общите си оперативни разходи и разходите за технологични изследвания, наред с други предимства.

И въпреки опасенията за Llama, свързани с лицензирането и други потенциални проблеми, повече компании и разработчици могат да изберат да създават приложения с AI софтуера на Meta, без да се страхуват, че гигантът може да се срине само за няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още