IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е големият печеливш от драмата в OpenAI?

Сам Алтман преживя инфарктен уикенд, в който бъдещето му беше поставено на карта

20:55 | 20.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Microsoft се оказа големият победител от катаклизмите в OpenAI, след като нае отстранения главен изпълнителен директор Сам Алтман и други ключови представители на стартъпа, за да предотврати потенциалното им насочване към конкуренти. Освен това тези експерти ще помогнат на гиганта да увеличи преднината си в надпреварата в сферата на изкуствения интелект, пише Ройтерс.

Сътресенията в OpenAI от петък насам породиха страхове за последствията за Microsoft, която наля милиарди долари във фирмата и използва технологията ѝ в повечето си предложения с изкуствен интелект (AI).

Новото решение гарантира, че „златното дете на AI” ще остане в Microsoft, коментират анализатори, докато компанията се конкурира с Google за доминация в тази зараждаща се индустрия.

Цената на акциите на Microsoft нарасна с 1,5%, а компанията е напът да прибави близо 30 млрд. долара към пазарната си капитализация при тези нива. Това е почти равно на оценката, дадена на OpenAI при последния ѝ кръг на финансиране.

„Ако Microsoft беше загубила Алтман, той можеше да отиде при Amazon, Google, Apple или редица други технологични компании“, коментира анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс. „Вместо това сега той е на сигурно място в централата на Microsoft. В момента виждаме Microsoft в дори по-силна позиция с Алтман и Брокман, които управляват изкуствения ѝ интелект“.

След изненадващото му отстраняване от OpenAI, което шокира технологичната индустрия, Алтман ще ръководи нов изследователски екип в софтуерния гигант. Към него ще се присъедини Грег Брокман, друг съосновател на OpenAI, както и няколко изследователи, в това число Шимон Сидор.

Анализаторите също така твърдят, че е възможно повече служители да се прехвърлят в Microsoft, тъй като сътресенията могат да доведат до продажба на акции при 86 млрд. долара оценка на стартъпа.

Няколко служители на OpenAI, включително вече бившият временен изпълнителен директор Мира Мурати, написаха в социалната мрежа X, че: „OpenAI не е нищо без своите хора“.

В Microsoft ръководеният от Алтман екип вероятно ще има по-голям достъп до необходимата изчислителна мощ, тъй като компанията е вторият по големина играч на пазара на облачни услуги в САЩ и се е ангажирала да похарчи милиарди за разширяване на капацитета на центровете си за данни.

„Ако екипът тръгне по стартъп пътя, ще му е нужно много време за изграждане на GPT-4. Вместо това в Microsoft ще има достъп до голяма част от интелектуалната собственост, която е необходима за бъдещи продукти“, казват от SemiAnalysis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
мда ... намирисва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още