IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман все пак няма да се върне начело на OpenAI*

Той ще стане част от екипа на Microsoft

10:25 | 20.11.23 г. 2
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Сам Алтман няма да се завърне като главен изпълнителен директор на OpenAI, а бившият лидер на Twitch Емет Шиър ще заеме временно мястото му, съобщи The Information, цитирайки изявление на Иля Суцкевер от борда на директорите пред служителите на компанията.

Междувременно Microsoft обяви, че Сам Алтман ще ръководи новия ѝ вътрешен екип за разработка на изкуствен интелект.

Решението да не бъде върнат Алтман би объркало усилията на инвеститорите и служителите на компанията, която стои зад ChatGPT, да стабилизират кораба, като го върнат обратно, след като бордът го уволни в петък – изненадващ ход, който разтърси технологичния свят.

Те се опасяват, че внезапното му отстраняване може да доведе до масово изтичане на кадри и да повлияе на предстоящата продажба на акции за 86 млрд долара, предава Ройтерс.

В статията се посочва още, че обезумели служители са „избягали“ от централата на OpenAI в Сан Франциско малко след като решението е обявено на вътрешно ниво.

Суцкевер е казал на работниците, че членовете на борда стоят зад решението за отстраняването на Алтман и че неговото поведение и работата му с борда пречат на възможностите на компанията да контролира развитието на изкуствения интелект (AI).

От Ройтерс не са успели да потвърдят това изявление, цитирано от The Information. OpenAI не е отговорила на запитването за коментар. Алтман не е открит, за да коментира въпроса.

В неделя Ройтерс писа още, че Алтман обсъжда потенциалното си завръщане в компанията и подобряването на структурата на управление, въпреки че обмисля да започне ново начинание, отново свързано с AI.

Алтман и Грег Брокман, които се оттеглиха като председатели на борда на OpenAI като част от промените в мениджмънта, са се присъединили към директорите в централата на компанията в неделя, след като временният главен изпълнителен директор Мира Мурати е казала на служителите, че е поканила Алтман, пише The Information.

Грег Брокман ще се присъедини към Алтман в Microsoft, а софтуерният гигант ще „действа бързо, за да им осигури ресурсите, необходими за техния успех“, разкри главният изпълнителен директор на гиганта Сатя Надела в публикация в LinkedIn.

„Оставаме ангажирани с нашето партньорство с OpenAI и имаме доверие в нашата продуктова пътна карта, в способността ни да продължаваме да създаваме иновации с всичко, която обявихме на Microsoft Ignite, и в продължаването на подкрепата за нашите клиенти и партньори“, пише Надела.

Вчера Алтман публикува своя снимка в социалната мрежа X, на която носи значка за гост в OpenAI с надпис: „за първи и последен път нося такава“.

Назначението на Шиър също така означава, че Мурати няма да остане временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор. Шиър е съосновател на Twitch и по-рано тази година се оттегли от днес притежаваната от Amazon платформа за стрийминг на живо.

Ако Алтман се върне в OpenAI, Microsoft – най-големият инвеститор в компанията, обмисля да поеме роля в борда, писа по-рано The Information, позовавайки се на двама източници, запознати с преговорите.

Microsoft може или да заеме място в борда на директорите на OpenAI, или да остане наблюдател на борда без право на глас.

Бившият президент и съосновател на OpenAI Брокман напусна заради уволнението на Алтман. Техните оставки повлияха на много служители, които разбраха за внезапната смяна на ръководството от вътрешно съобщение и от публичния блог на компанията.

Някои експерти в сферата на изследванията, включително Симон Сидор, също са се оттеглили заради смяната на главния изпълнителен директор, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Не е ясно дали Сидор и другите ще се присъединят към новото начинание на Алтман. Сидор потвърди напускането си.

OpenAI даде началото на манията по изкуствения интелект преди година, когато пусна ChatGPT. Чатботът се превърна в едно от най-бързо развиващите се софтуерни приложения в света.

*Информацията е допълнена към 11:16 ч. с изявлението на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ingusobjwomyfs
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
няма незаменими хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още