IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в OpenAI настояват за връщането на Сам Алтман начело на компанията

Полагат се усилия за връщането на бившия главен изпълнителен директор на технологичния стартъп на предишния му пост, дни след изненадващото му отстраняване от борда на компанията

14:31 | 19.11.23 г.
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg LP
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори в OpenAI работят за освобождаването на борда на директорите на компанията и връщането на Сам Алтман като главен изпълнителен директор на стартъпа за генеративен изкуствен интелект, съобщават източници с пряка информация за положението, цитирани от Financial Times. Ако се осъществи, това ще бъде забележителен контраудар, инвеститорите са убедени, че той може да бъде завършен този уикенд.

Група инвеститори, включително Microsoft и видни компании за рисков капитал наред със служители на компанията, проучват варианти за разрешаване на кризата, съобщават трима запознати с разговорите източници.

Тези варианти включват отстраняване на борда на организацията с нестопанска цел, която наблюдава OpenAI, и връщането на Алтман, който беше отстранен от компанията-майка ChatGPT в петък, както и на съоснователя Грег Брокман, който напусна компанията часове по-късно, предизвиквайки сътресение в Силициевата долина.

След като бордът на директорите и поддръжниците му попаднаха в безизходица в събота вечер, Алтман публикува в социалната мрежа Х: „обичам много екипа на OpenAI“. В рамките на един час стотици настоящи служители на OpenAI, включително временният главен изпълнителен директор Мира Мурати и главният оперативен директор Брад Лайткап, харесаха или препубликуваха туита, като в повечето случаи мислите им бяха в унисон с нагласите на Алтман.

„От минутата [в която Алтман беше уволнен] това се подготвя“, каза един от хората, участващи в усилията за връщането на бившия ръководител. Големи инвеститори в OpenAI, включително Thrive Capital, Tiger Global и Sequoia Capital, са във връзка с Microsoft и с Алтман през уикенда, за да проучат възможни следващи стъпки, съобщават тримата запознати с разговорите източници.

Един от хората, водещ инвеститор в OpenAI, е убеден, че могат да се освободят от борда и да върнат Алтман и Брокман преди края на уикенда. Инвеститорите се надяват, че Алтман ще се върне в компанията, „която беше трудът на живота му“, а Мира Мурати, която беше издигната от главен технологичен директор във временен главен изпълнителен директор в петък, ще остане в компанията, допълни източникът.

Но други компании за рисков капитал са предпазливи в залозите си, като се ангажираха да подкрепят Алтман във всичко, което избере да прави – да се завърне в OpenAI или да предприеме нещо ново, съобщават двама инвеститори в рискови фондове.

Винод Хосла, един от първите поддръжници на OpenAI, заяви в събота вечер, че иска Алтман да се върне в компанията, „но ще го подкрепи във всичко, което избере да прави“.

Бордът съобщи, че е отстранил Алтман в петък, защото не бил „последователно откровен“ в разговорите си с тях.

Инвеститори и служители може да откажат допълнителна подкрепа или да напуснат компанията в опит да принудят борда да го върне на поста му. Планът за продажба на акции на служители на стойност 1 млрд. долара, който беше близо до финализиране, също е застрашен заради разделението между борда и инвеститорите. Thrive Capital беше определена да ръководи търговото предложение, като се очакваше то да оцени OpenAI на 86 млрд. долара.

Неочакваното решение на OpenAI да отстрани Алтман и да понижи Брокман в петък привлече вниманието към необичайната корпоративна структура и управление на компанията. Бордът наблюдава дружество с нестопанска цел, което притежава компания, създадена със стопанска цел.

За разлика от обичайните компании със стопанска цел, където поверените задължения са в полза на акционерите, бордът на OpenAI е ангажиран с харта, която обещава да гарантира, че изкуственият интелект се разработва в полза на цялото човечество.

Бордът включва главния учен на OpenAI Иля Сутскевър и независимите директори Адам Д’Анджело, главен изпълнителен директор на Quora, технологичния предприемач Таша Маккаули и Хелън Тонър от Джорджтаун център за сигурност и нововъзникващи технологии.

Бордът на OpenAI не обяви публично какви са причините за раздялата с Алтман извън съобщението си в петък. Според инвеститорите напрежението заради скоростта, с която бившият главен изпълнителен директор искал да развие мощни AI инструменти е предизвикало широки притеснения, че сигурността на тези инструменти може да бъде компрометирана. „Те имаха спор заради прекаленото бързане, това е“, коментира един от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още