IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI проучва как да вкара ChatGPT в класните стаи

Досега учителите изразяваха предимно притеснения, че учениците могат да го ползват, за да им пише домашните

10:15 | 17.11.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

OpenAI, чиито продукти с генеративен изкуствен интелект първоначално породиха страхове, че ще бъдат използвани за писане на домашни, сега проучва как може да вкара своя популярен чатбот ChatGPT в класните стаи, твърди висш ръководител на компанията, цитиран от Ройтерс.

На конференция в Сан Франциско главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап заяви, че компанията ще създаде екип, който да проучва образователните приложения на една технология, заплашваща да преобърне индустрии, да предизвика въвеждането на ново законодателство и да се превърне в популярен инструмент за обучение.

„Повечето учители се опитват да намерят начини да включат (ChatGPT) в учебната програма и в начина, по който преподават“, коментира Lightcap на конференцията INSEAD Americas миналата седмица. „Ние от OpenAI се опитваме да им помогнем да обмислят проблема, а вероятно през следващата година ще създадем екип с единственото намерение да постигнем това“.

INSEAD е глобално бизнес училище.

Подкрепена с милиарди долари от Microsoft, OpenAI даде начало на лудостта, свързана с генеративния изкуствен интелект, която започна миналия ноември с пускането на чатбота ChatGPT, който стана едно от най-бързо развиващите се приложения в света. След появата на ChatGPT регулаторите започнаха да се опитват да наваксат: Европейският съюз поднови работата си по Закона за изкуствения интелект, а САЩ също започнаха да мислят повече за регулации в сферата.

Пускането на инструмента, което се случи в средата на учебната година, хвана и учителите неподготвени, когато осъзнаха, че той може да бъде използван за плагиатство и за писане на домашни, а това предизвика забрана на решението в училища и недоволство.

„Учителите мислеха, че това е най-лошото нещо, което се е случвало някога“, коментира Лайткап.

Но в рамките на няколко месеца учителите започнаха да осъзнават, че ChatGPT има своите ползи, допълва той.

Новият екип в OpenAI ще бъде продължение на работата на компанията по интегрирането на технологията в класните стаи. „Всички смятаме изкуствения интелект за влиятелен инструмент, който може да помага с ученето и образованието и сме мотивирани от начините, по които учителите мислят как да използват инструменти като ChatGPT, така че да са полезни“, пише говорител на компанията в имейл. „Работим с учители в цялата страна, за да ги информираме за възможностите на ChatGPT и продължаваме работа по подобряването му“.

„Това е важен за провеждане разговор, така че да са наясно с потенциалните ползи и злоупотреби, за да разберат как може да се ползва в класните им стаи“, допълва говорителят.

Пазарът е голям. Разходите за образование и обучения по света ще достигнат 10 трлн. долара до 2030 г., сочи прогноза на базираната в Сидни компания за пазарни проучвания HolonIQ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още