IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на компанията зад ChatGPT изненадващо е уволнил изпълнителния ѝ директор

Заради отстраняването на Сам Олтман Грег Брокман, президент и съосновател на OpenAI, също напуска

10:57 | 18.11.23 г.
Сам Олтман. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Сам Олтман. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бордът на компанията зад ChatGPT – OpenAI, е уволнила главния изпълнителен директор Сам Олтман, което изненадва технологичната индустрия.

Главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати ще е временен главен изпълнителен директор, съобщава Ройтерс. Компанията търси човек, който да заеме поста за постоянно.

„Напускането на Олтман следва съвещателен процес на преглед от борда, който заключи, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда. Това възпрепятства способността му да упражнява отговорностите си“, посочва се в блога на компанията, без да се коментират детайли от взаимоотношенията между Олтман и управителния орган.

Грег Брокман, президент и съосновател на OpenAI, също напуска компанията заради отстраняването на Сам Олтман, обяви той на платформата за съобщения X късно в петък.

Служителите на компанията са разбрали за промените в ръководството от вътрешно съобщение и публичния блог на компанията. Решението на борда е изненадало също така и самия Олтман, както и Брокман.

„Ние също все още се опитваме да разберем какво точно се случва“, казва Брокман в Х. „Ще се оправим. Очаквайте скоро по-велики неща“, допълва той.

Сега бордът на директорите на OpenAI се състои от трима независими директори, които не притежават капитал в компанията, и главния учен Иля Суцкевер. Компанията не е отговорила на исканията на Ройтерс за коментар.

OpenAI постави началото на манията по генеративния изкуствен интелект миналия ноември, като пусна ChatGPT. Чатботът се превърна в едно от най-бързо развиващите се софтуерни приложения в света.

Компанията е подкрепена с милиарди долари от Microsoft. Гигантът обаче няма представител в борда ѝ.

Олтман, който управлява Y Combinator, е сериен предприемач и инвеститор. Той беше лицето на OpenAI и изключително популярната генеративна AI технология. Той публикува в Х, че е харесвал времето, прекарано в компанията, и го определя като „трансформиращо“. Той също не е отговорил на исканията за коментар.

Новият временен директор Мира Мурати се е опитала да успокои служителите на OpenAI. По думите ѝ партньорството с Microsoft е стабилно, а технологичният гигант има доверие в стартъпа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още