IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на сагата? Сам Алтман се завръща начело на OpenAI

Ще има и промени в състава на борда на директорите на стартъпа

10:56 | 22.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският стартъп за изкуствен интелект (AI) OpenAI във вторник обяви, че е постигнал споразумение Сам Алтман да се завърне като главен изпълнителен директор няколко дни след отстраняването му, слагайки край на дискусиите за бъдещето на организацията, съобщава Ройтерс.

Освен че Алтман се завръща, компанията по принцип се е съгласила частично да промени състава на борда на директорите, който го освободи. Брет Тейлър, бивш съглавен изпълнителен директор на Salesforce, и Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ, ще се присъединят към главния изпълнителен директор на Quora и Адам Д'Анджело, заяви OpenAI.

Алтман заяви в публикация в социалната мрежа Х (преди Twitter) “очаквам се нетърпение да се върна в openai”.

Бордът предостави малко детайли, за да обясни отстраняването на Алтман в петък, освен липсата му на откровеност и нуждата му да защити мисията на OpenAI за разработване на AI в полза на човечеството.

Сделката за възстановяването на Алтман начело на организацията дава началото на потенциално нова епоха за стартъпа, който дълго време жонглираше с тревогите сред служителите относно опасностите на AI и потенциала му за комерсиализация. Пренареждането във вторник изглежда е в полза на Алтман и финансовия му поддръжник Microsoft, който въвежда технологията на OpenAI за бизнес клиенти в световен мащаб.

В изявление в X главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела приветства промените в борда на OpenAI.

„Вярваме, че това е първата съществена стъпка по пътя към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление“, каза той.

Завръщането на Алтман слага край и на бурен уикенд, в който той се съгласи да оглави нов изследователски екип в Microsoft, която е инвестирала милиарди долари в OpenAI и му е предоставила изчислителната мощност, необходима за неговата технология.

Стъпката последва отхвърляне от борда на OpenAI на първия му опит да се върне в стартъпа в неделя, като назначи бившия шеф на Twitch Емет Шиър за временен изпълнителен директор.

„Въпреки че все още не е ясно какво точно включваше спорът, предизвикал първоначалното му напускане, възгледите на Сам Алтман за това как да управлява компанията ще доминират бъдещата посока, особено като се има предвид, че той ще бъде надзираван от нов борд“, казва Сузана Стрийтър, ръководител на парите и пазарите в Hargreaves Lansdown.

В публикация в X Шиър отпразнува резултата от късно вечерта във вторник, който според него е дошъл след „~72 много интензивни часа работа“.

„Това беше пътят, който увеличи максимално безопасността, заедно с правилното действие от страна на всички заинтересовани страни“, каза Шиър.

Уволнението на Алтман донесе несигурност както за OpenAI, така и за Microsoft, които действаха бързо, за да контролират щетите през уикенда, обещавайки да наемат него и Грег Брокман, президент на стартъпа.

Брокман, който напусна след отстраняването на Алтман, каза в публикация на X, че „тази вечер се връща към програмирането“.

Почти всички над 700 служители на OpenAI в понеделник заплашиха да напуснат, ако бордът не се оттегли и не върне Алтман, се казва в писмо, видяно от Ройтерс.

След тази проява на солидарност Алтман написа в X: "имаме повече единство, ангажираност и фокус от всякога."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още