IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Блокчейнът и AI ще променят финансовите пазари

Скорошните иновации увеличиха трансформиращия потенциал на технологии като изкуствен интелект и технологията на разпределените регистри, когато се прилагат на финансовите пазари

13:48 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Блокчейн технологиите в основата на криптовалутите може да помогнат на емитенти на финансови инструменти като облигации да намалят финансовите си разходи през следващите пет години. Това става ясно от доклад на фирмата за кредитен рейтинг Moody's Investors Service, цитиран от CoinDesk.

Макар че включването на тези технологии в бизнеси може да увеличи ИТ разходите и да изисква „значителна инвестиция“ първоначално, то може да спомогне за намаляване на задълженията по-нататък във времето, се казва още в доклада.

Скорошните иновации увеличиха трансформиращия потенциал на технологии като изкуствен интелект (AI) и технологията на разпределените регистри (distributed ledger technology, DLT), когато се прилагат на финансовите пазари, отбелязват от Moody's. Докато AI може да намали оперативните разходи за финансовите институции като автоматизира ръчно правени задачи, то DLT би могла „постепенно да понижи финансовите разходи, особено за по-малките емитенти“, става ясно още от текста.

„DLT може да подобри ефективността на финансовите пазари, да модернизира платежната система и да насърчи финансовото включване“, каза Винсент Гусдорф, ръководител на звеното за анализ на децентрализирани финанси (DeFi) и дигитални активи. „Общо икономическите и финансови ефекти на технологичните промени, включително политическите и стратегически промени, които те предизвикват, вероятно ще бъдат положителни“, посочва още той.

Дигиталните или токенизираните облигации, които стават популярни на международните пазари, може да намалят разходите за трансакции и да направят капиталовите пазари по-достъпни, като позволяват заобикалянето на посредници като банки и увеличават ликвидността на вторичния пазар, се казва още в доклада. Централната банка на Хонконг достигна до сходно заключение след успешно емитиране на токенизирани облигации за 100 млн. долара по-рано тази година.

DLT също така би могла да позволи на някои бизнеси да се възползват от неоползотворени досега възможности за приходи и да навлязат на нови пазари.

И макар ефектите от включването на тези нови технологии във финансовия сектор да са по всяка вероятност положителни, „те ще варират значително по страна, регион, компания и служител“, се казва в доклада.

Обещанията на технологиите обаче идват на фона на някои недостатъци като риск от оспорване на суверенитет и евентуално насърчаване на укриването на данъци, прането на пари и тероризма, ако не се използват и регулират правилно.

На този фон в отделно становище на международни институции се посочва, че директната забрана на криптовалутите няма да премахне риска, които биха могли да донесат. В документ, изготвен за предстоящата среща на Г-20, се обобщават становища на Борда за финансова стабилност (БФС), Международния валутен фонд (МВФ) и други организации, нагърбени със задачата за задаване на стандарти в криптосектора.

Според доклада им „обширният регулаторен и контролен надзор на криптоактивите трябва да е основа за справяне с рисковете пред макроикономическата и финансова стабилност“.

Докладът ще бъде представен пред страните от Г-20 този уикенд и е част от усилията на международните структури за задаване на международни норми за индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още